Venemaa võimud arreteerisid viis inimest massirahutuste korraldamise eest

Copy
Opositsioonipoliitik Dimitri Gudkov on samuti üks neist, kellele määrati 30-päevane vanglakaristus.
Opositsioonipoliitik Dimitri Gudkov on samuti üks neist, kellele määrati 30-päevane vanglakaristus. Foto: SERGEI ILNITSKY / EPA / Scanpix

Venemaa politsei on tuvastanud kümme peamist kahtlusalust, keda süüdistatakse massirahutuste korraldamises möödunud nädalavahetusel ning on vahistanud viis inimest, ütlesid täna uurijad.

Massirahutuste korraldamine on kuritegu, mille eest võib süüdimõistmisel järgneda 15 aasta pikkune vanglakaristus. Uurimine tuleb ajal, mil kriitikud süüdistavad võime katsetes suruda maha järgmiseks nädalaks planeeritud meeleavaldusi, vahendab AFP.

Meeleavaldused põhjustas Moskva valimiskomisjoni otsus mitte lubada Moskva linnaduuma valimistele opositsioonipoliitikuid, kelle kogutud allkirjades leiti puudusi, vahendab BBC. Opositsiooni poliitikud on need väited aga tagasi lükanud, süüdistades valimiskomisjoni selles, et nad on muutnud esitatud dokumente.

Uurijate sõnul on tuvastatud rohkem kui 10 inimest, kes aitasid korraldada volitamata meeleavaldust 27. juulil Moskvas.

Viis korraldajat on kinni peetud. Nende hulgas on Aleksei Minjailo, tuntud aktivist ning sõltumatu poliitiku Ljubov Soboli abi, kes on samuti proovinud linnaduuma valimistel kandideerida. Lisaks Minjailole peeti kinni ka Kirill Žukov ja Ivan Podkopajev.

Minjailo korter otsiti läbi keset ööd, ütles mees Facebooki postituses. «Las nad tulevad, ma ei karda», ütles ta enne kinnipidamist, soovitades moskvalastel protestidega jätkata. «Me võidame», ütles aktivist.

Eelmisel laupäeval peeti kinni ligi 1400 inimest volitamata meeleavaldusel osalemise eest. Peaegu kõik tuntud opositsioonijuhid, kes oleksid linnaduuma valimistel kandidaatideks, peeti enne uut meeleavaldust kinni ning vangistati 30 päevaks, vahendab AFP.

Opositsiooni sõnul ei toimunud massirahutusi ning opositsioon rõhutas, et 27. juulil toimunud meeleavaldus oli rahumeelne ning et politsei kasutas vägivalda protestijate vastu ning mitte vastupidi.

Sobol, vangistatud opositsioonijuhi Aleksei Navalnõi liitlane, on kutsunud üles venelasi osalema rahumeelsel «kõnnil» Moskva kesklinnas tuleval laupäeval.

Rohkem kui 17 000 inimest on avaldanud Facebookis huvi meeleavaldusest osavõtmise osas, vaatamata vägivalla kasutamise hoiatusele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles