Eksperdid ei ole Ungari korruptsioonivastaste sammudega rahul

Copy
Fotol on plakat Ungari peaministri Viktor Orbáni juhitud valitsuse kampaaniast. Plakatil on näha Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker ja Ungari-USA topeltkodakondne George Soros koos kirjaga "Ka sinul on õigus teada, mida Brüssel tegema valmistub". Tekstile on kollase värviga peale kritseldatud lause "Varas Orbán", millega viidatakse arvamusele, et Orbán ja tema lähikond on üks Ungaris leviva korruptsiooni allikatest.
Fotol on plakat Ungari peaministri Viktor Orbáni juhitud valitsuse kampaaniast. Plakatil on näha Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker ja Ungari-USA topeltkodakondne George Soros koos kirjaga "Ka sinul on õigus teada, mida Brüssel tegema valmistub". Tekstile on kollase värviga peale kritseldatud lause "Varas Orbán", millega viidatakse arvamusele, et Orbán ja tema lähikond on üks Ungaris leviva korruptsiooni allikatest. Foto: Pablo Gorondi / AP / Scanpix

Rahvusvaheline ekspertkogu leidis täna, et Ungari ei ole tulnud toime parlamendi ja õigussüsteemi kohta esitatud korruptsioonitõrjesoovituste rakendamisega.

Euroopa Nõukogu riikide korruptsioonivastase ühenduse GRECO sõnul on Ungari viinud 18 soovitusest ellu vaid viis.

GRECO nõuab Ungarilt otsustavaid meetmeid parlamendi läbipaistvuse suurendamiseks, seadusandjate käitumiskoodeksi jõustamist ja neile tagatud laialdase puutumatuse ülevaatamist.

Mõnest vanemast GRECO raportist, mille Ungari valitsus on hilinemisega lubanud avaldada, selgub, et näiteks parteide rahastamise läbipaistvus pole rahuldav.

Ungari on üks vähestest Euroopa Liidu riikidest, kes on otsustanud jääda eemale Euroopa Prokuratuurist (EPPO), mis hakkab alates 2020. aastast EL-i raha kasutamist uurima.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles