USA salastatud andmeid lekitanud Edward Snowden avaldab memuaari

Copy
Edward Snowden ja tema peatselt avaldatav memuaar.
Edward Snowden ja tema peatselt avaldatav memuaar. Foto: Pan Macmillan

Endine USA riikliku julgeolekuameti NSA heaks töötanud Edward Snowden, kes põgenes Venemaale pärast USA suure jälgimisprogrammi paljastamist, avaldab septembris memuaari.

Raamat inglisekeelse pealkirjaga «Permanent Record» tuleb poeriiulitele 17. septembril.

Raamatu avaldab kirjastaja Macmillan Publishers.

Snowden kes kunagi töötas lisaks NSA-le ka Luure Keskagentuuri ehk CIA heaks, lekitas salastatud dokumendid ajakirjanikele 2013. aastal. Dokumentidest selgus 2001. aasta 11. septembri rünnakute järel sisse seatud USA riikliku jälgimistegevuse ulatus.

Venemaale põgenenud Snowdeni kaitsjad peavad teda vilepuhujaks ja isikuandmete kaitse eest võitlejaks. USA seevastu süüdistab Snowdenit USA riikliku julgeoleku ohustamises.

USA-s ootavad teda luuresüüdistused, mis võivad ta aastakümneteks trellide taha viia.

«Edward Snowden otsustas 29 aasta vanuselt loovutada oma riigi hüvanguks kogu oma tulevik,» ütles Macmillani tegevjuht John Sargent.

«Ta ilmutas seda tehes tohutut julgust, ning olenemata sellest, kas ta teile meeldib või mitte, on tema lugu uskumatu Ameerika lugu,» lausus Sargent. «Pole kahtlustki, et tema tegude pärast on maailm parem ja privaatsem koht.»

Snowden kirjutas oma Twitteri-kontol: «Kirjutasin raamatu.» Postitusega oli kaasas temaga tehtud video.

«Kõik mis me praegu teeme kestab igavesti, mitte põhjusel, et tahame mäletada, vaid seepärast, et meil ei lubata enam unustada,» lausub ta videos.

«See, et aitasin seda süsteemi luua, on minu suurim kahetsus.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles