Lõuna-Korea sekti juht mõisteti 400 järgija vangistamise eest kuueks aastaks vangi

Copy
Lõuna-Korea sekti juht Shin Ok-ju
Lõuna-Korea sekti juht Shin Ok-ju Foto: The Guardian

Lõuna-Korea viimsepäeva sekti juht, kes hoidis 400 inimest Fijis vangistuses, mõisteti kuueks aastaks vangi. Ta peksis regulaarselt oma vangistatud järgijaid.

Armu teekonna kiriku (Grace road church) asutaja Shin Ok-ju veenis oma järgijaid kolima Fijile 2014. aastal. Ta kinnitas neile, et Fijil on piiblis lubatud paradiis, kus tema ja ta järgijad elavad üle apokalüpsise ehk maailmalõpu.

Saareriiki jõudes konfiskeeriti usuharu järgijatelt passid. Need, kel õnnestus sektist lahkuda, kirjeldasid vägivaldseid rituaale, mida kutsuti peksuväljadeks. Rituaalide käigus peksti kultuse järgijaid nende pattude eest. «Abitud ohvrid kogesid füüsilist piina, hirmu ja psühholoogilist šokki. Religiooni nimel seaduste rikkumine toob vältimatult kaasa karmi karistuse,» teatas Suwoni piirkonna Anyangi alamkohus.

Möödunud aastal jagas Lõuna-Korea politsei väljaandega The Guardian videoid, millel oli näha Shini oma järgijaid peksmas ning käskimas ka neil üksteist peksta.

Mitmel videol oli näha, kuidas Shin jutluse ajal järgijaid peksab, nende juukseid sikutab ja lõikab ning neid lükkab.

Armu teekonna kirikuga oli ühinenud liikmeid kogu maailmast. Intervjuus The Guardianile kirjeldas üks Ameerika teismeline, kuidas ta koos oma emaga kirikuga liitus. Teismeline viibis sektis vastu tahtmist, temalt võeti ära pass ning talle keelduti tema rohtusid andmast. Side välismaailmaga oli täielikult keelatud. Tal õnnestus sektist põgeneda ning lähedal asunud poest abi kutsuda.

Kiriku asutaja Shin Ok-ju vahistati 2017. aasta juulis koos sekti kolme juhiga Incheoni lennujaamas, Lõuna-Korea pealinnas Souli lähedal. Möödunud esmaspäeval mõistis Lõuna-Korea kohus Shini süüdi mitmes kriminaalkorras karistatavas kuriteos – nende hulgas vägivald, laste väärkohtlemine ja pettus.

Uus-Meremaa raadiokanali RNZ andmetel nõudis Fiji opositsioonijuht pärast kohtuotsust uue juurdluse alustamist, et selgitada välja valitsuse ja sekti vahelised suhted. Armu teekonna kirikule kuulub siiani mitmeid ettevõtteid Fijis – talusid, kohvikuid ja ehitusettevõtteid.

Lõuna-Koreas, kus veerand elanikkonnast on katoliiklased või protestandid, on tekkinud üha enam kristlikust usust inspireeritud sekte.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles