Ametlikud andmed: 21 miljonit venelast elab vaesuses (13)

Copy
Kodutu mees varjupaigas.
Kodutu mees varjupaigas. Foto: Mladen ANTONOV / AFP / Scanpix

Rosstati andmetel on Venemaal vaesuses elavate inimeste hulk kasvanud poole miljoni võrra, võrreldes eelmise aasta sama ajaga.

Lääne sanktsioonid ja madalad naftahinnad on viimase viie aasta jooksul viinud tegelike sissetulekute languseni ning toodete hinnakasvuni, vahendab The Moscow Times.

President Vladimir Putin on seadnud riiklikuks eesmärgiks vaesuse märkimisväärse vähendamise oma ametiaja lõpuks ning sel aastal peaks vaesus vähenema 12%-ini. Esimeses kvartalis (jaanuar-märts) mõõdeti vaesusmääraks 14,3% ehk 20,9 miljonit inimest. Võrreldes eelmise aasta sama perioodiga on vaesuses elavate inimeste hulk kasvanud poole miljoni võrra, selgub Rosstati andmetest.

«Kui toimetulekumiinimum oleks kasvanud proportsionaalselt inflatsiooniga, siis oleks populatsiooni osahulk alla vaesusmäära jäänud samaks,» kommenteeris Rosstat. Lihtsamalt öeldes tähendab see, et kui palgad oleksid kasvanud võrdväärselt inflatsiooniga, ei oleks vaesusmäär muutnud. Kõrgem inflatsioon tähendab aga vaesuses elavate inimeste hulga kasvu.

Võimud seadsid 2019. aasta esimese kvartali toimetuleku miinimumiks 10 753 rubla ehk 148 eurot, mis on kümme eurot rohkem kui eelmise aasta samal ajal. «Kui inflatsioonisurve kasvab, siis on madalapalgalised esimesed, kes kannatavad», ütles Alfa panga peaökonomist.

Eelmisel aastal elas vaesuses 18,4 miljonit inimest ehk 12,6% elanikkonnast, ütles Rosstat.

IMFi sõnul kasvab Venemaa majandus sel aastal 1,2% ning 2% majanduskasvuni jõutakse alles 2022. aastal.

Kommentaarid (13)
Copy
Tagasi üles