Saksamaa käskis Google'il inimeste pealtkuulamine lõpetada

Copy
Google Home nutikõlar, mis peale küsimustele vastamise salvestab ka küsimusi.
Google Home nutikõlar, mis peale küsimustele vastamise salvestab ka küsimusi. Foto: Federica De Caria / PA Wire/PA Images / Scanpix

Saksa andmekaitseamet käskis Google'il võtta töötajatelt ligipääs firma nutikõlari salvestistele, käsk puudutab tervet Euroopa Liitu.

Hamburgi andmekaitsevolinik Johannes Caspar alustas õigusmenetlust pealtkuulamise peatamiseks kolmeks kuuks, «et ajutiselt kaitsta inimeste õigust andmete privaatsusele».

See on maksimaalne esialgse keelu periood, mille Euroopa Liidu isikuandmete kaitse üldmääruse (GDPR) järgi kehtestada võib.

Kohtuliku käsu ennetamiseks teatas Google, et lõpetab inimeste kasutamise andmeanalüüsiks antud perioodi vältel terves Euroopa Liidus, teatas Hamburgi andmekaitsevolinik.

Varem sel kuul lekkisid Belgia ringhäälingule VRT eravestlused, mille oli salvestanud Google Assistant. Vestlused puudutasid inimeste armuelu ja lapsi, kuid sisaldasid ka isikuandmeid nagu aadressid.

Google kahtlustab, et andmed lekitas keeleekspert, kes palgati kõnetuvastuse parendamiseks ja salvestiste arvuti tõlgendustega võrdlemiseks.

Firma rõhutas, et inimtöötajatel on ligipääs kõige rohkem 0,2 protsendile heliandmetest ja, et need ei ole seotud kasutajakontodega. Samuti tõi veebihiid välja, et kasutajatel on võimalus keelata andmete kogumine ja neid regulaarselt kustutada.

«Viime läbi turvameetmete analüüsi, et ennetada sääraste rikkumiste kordumist,» teatas Google.

Hamburgi andmekaitse voliniku büroo märkis, et Google'i töötajad said ligipääsu intiimsetele andmetele ja, et seadmed, mida firmad nagu Apple, Amazon ja Google pakuvad «näivad olevad väga ohtlikud nende kasutajate privaatsusele».

Mitte ainult nende omanikel pole oht, et nende vestlused jõuvad võõraste kõrvadeni, vaid ka «kõigil neil, kes selle lähedusse satuvad», näiteks pereliikmed või külalised.

«Teistel kõnetuvastussüsteemide pakkujatel, nagu Apple või Amazon, soovitatakse samuti asjakohaste meetme rakendamine kiirelt üle vaadata,» teatas andmekaitsebüroo.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles