USA ja Lõuna-Korea relvajõud alustasid ühisõppust (1)

Copy
Apache-tüüpi sõjaväekopter tõusmas õhku USA sõjaväebaasist Camp Humphreys Pyeongtaekis, 70 kilomeetri kaugusel Lõuna-Korea pealinnast Soulist. Ühendriikide ja Lõuna-Korea relvajõud alustasid esmaspäeval plaanipärast ühisõppust.
Apache-tüüpi sõjaväekopter tõusmas õhku USA sõjaväebaasist Camp Humphreys Pyeongtaekis, 70 kilomeetri kaugusel Lõuna-Korea pealinnast Soulist. Ühendriikide ja Lõuna-Korea relvajõud alustasid esmaspäeval plaanipärast ühisõppust. Foto: Yonhap/EPA/Scanpix

USA ja Lõuna-Korea relvajõud alustasid esmaspäeval Pyongyangi ähvardusest hoolimata kavandatud ühisõppust, mis võib ohtu seada tuumarelvitustamiskõneluste jätkumise Ühendriikide ja Põhja-Korea vahel. 

Lõuna-Korea kaitseminister Jeong Kyeong-doo teavitas esmaspäeval parlamenti ühisõppuse algusest ja ütles, et Soul «säilitab selgelt valmisolekuhoiaku iga Põhja-Korea sõjalise sammu puhuks». 

Üksikasju õppuse kohta avaldatud ei ole, kuid Lõuna-Korea kaitseministeeriumi ametnik ütles varem ajakirjanikele, et «valmistatakse ette ühisõppust, mille eesmärk on kontrollida meie võimeid sõjaaegse operatiivkontrolli ülevõtmiseks». 

Põhja-Korea on tulistanud viimase 10 päeva jooksul kolm korda Jaapani merre lühimaarakette, nimetades üht katsetust hoiatuseks Soulile peamiselt arvutisimulatsioonil põhineva staabiõppuse läbiviimise eest Washingtoniga. 

Stalinistlik riik on pidanud Ühendriikide ja Lõuna-Korea ühisõppusi sissetungiharjutusteks ja neile alati raevukalt reageerinud. 

USA ja Lõuna-Korea julgeolekulepingu alusel võtab sõja korral kahe riigi ühendjõudude juhtimise üle Ühendriikide kindral, kuid Soul on püüelnud pikka aega selle muutmise poole. 

Analüütikute sõnul võivad mõlema poole sõjalised tegevused lükata kõnelused Põhja-Korea tuumaprogrammi üle edasi sügisesse. 

USA president Donald Trump pidas 30. juunil kaht Koread lahutavas demilitariseeritud tsoonis Põhja-Korea liidri Kim Jong-uniga ajaloolise kohtumise, astudes esimese ametisoleva Ühendriikide presidendina Põhja-Korea territooriumile. Kim ja Trump leppisid kokku tuumarelvitustamiskõneluste jätkamises töörühmade tasemel paari nädala jooksul, kuid läbirääkimised pole seni alanud.

Mullu juunis Kimiga peetud esimese tippkohtumise järel esines Trump ootamatu teadaandega USA ja Lõuna-Korea ühisõppuste peatamisest, kasutades Pyongyangi tavapärast kõnepruuki «provokatiivsetest sõjamängudest».

Eelmise aasta augustisse kavandatud sõjaväeõppus Ulchi Freedom Guardian (UFG) jäetigi seejärel ära. 

Kaks liitlasriiki on korraldanud oma suurimad iga-aastased ühisõppused Foal Eagle ja Key Resolve harilikult kevadel, kuid sel aastal asendati need märtsis peetud lühemate õppustega Dong Maeng. 

Esmaspäeval algav õppus on samuti väiksemastaabilisem kui traditsiooniline Ulchi Freedom Guardian ning avalikkusele teadaolevalt pole sellele seni nime antud. 

Lõuna-Korea meedia on tituleerinud õppuse 19-2 Dong Maengiks, viidates teisele õppusele 2019. aastal. 

USA-l on Lõuna-Koreas 28 500 sõdurit, kellest suur osa baseerub Pyeongtaekis Camp Humphreys.

Reedel katsetas Põhja-Korea enda väitel uut «suurekaliibrilist mitmelasulist juhitavat raketisüsteemi». Lõuna-Korea presidendi kantselei teatel on see tõenäoliselt «uut tüüpi lühimaa ballistiline rakett». 

Soulis teadurina töötav endine põhjakorealasest ülejooksik Ahn Chan-il ütles AFP-le, et «õppused ei pruukinuks täna aset leida, kui Pyongyangi ja Washingtoni tuumaläbirääkimistel oleks saavutatud käegakatsutavat edu, arvestades UFG peatamist eelmisel aastal». 

Õppuse korraldamise otsust mõjutasid ka Põhja-Korea hiljutised raketikatsetused, sõnas Ahn. «See annab märku ka Souli hoiaku muutumisest Pyongyangi suhtes,» lisas ta. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles