Trump tahab siduda relvaseaduste karmistamise immigratsioonireformiga

Copy
Leinajad asetamas lilli Daytonis asuva Ned Peppersi baari ette, mille lähedal tappis relvastatud isik üheksa ja haavas 27 inimest.
Leinajad asetamas lilli Daytonis asuva Ned Peppersi baari ette, mille lähedal tappis relvastatud isik üheksa ja haavas 27 inimest. Foto: Scott Olson / AFP / Scanpix

USA president Donald Trump ärgitas täna vabariiklasi ja demokraate karmistama relvaseadusi ning tegi ettepaneku siduda muudatused talle südamelähedase immigratsioonireformiga.

«Vabariiklased ja demokraadid peavad kokku tulema ja looma tugeva taustakontrolli, võib-olla siduma selle seaduse hädavajaliku immigratsioonireformiga,» säutsus Trump Twitteris pärast tulistamisi nädalavahetusel, mis nõudsid 29 inimelu.

Hiljem teeb ta ka pöördumise rahvale.

«Me peame tegema midagi head, kui mitte suurepärast, tulema välja neist kahest traagilisest sündmusest!» lisas Trump.

Relvakultuuri juured on Ameerikas sügaval ning tulirelvade seaduste karmistamine on riigis vastuoluline, kuigi massitulistamised on tavalised. Nädalavahetusel El Pasos ja Daytonis toimunud tapatalgud olid USA-s tänavu vastavalt 250. ja 251. massitulistamine. Ühendus peab massitulistamiseks sellist tulistamist, kus saab surma või viga vähemalt neli inimest.

Pärast neid ütles Trump pühapäeval, et vihkamisel pole USA-s kohta. Samas süüdistas ta vägivallas ka vaimuhaigusi.

«Need on tõesti inimesed, kes on vaimselt väga raskelt haiged,» lausus ta, kuigi politsei pole seda väidet kinnitanud.

«Peame sellele lõpu tegema. See on kestnud meie riigis aastaid ja aastaid,» lisas president.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles