Putin: kui USA arendab uued raketid, siis peab Venemaa sama tegema (2)

Copy
Vene president Vladimir Putin juhtimas täna Vene julgeolekunõukogu istungit.
Vene president Vladimir Putin juhtimas täna Vene julgeolekunõukogu istungit. Foto: Sputnik / Reuters / Scanpix

Kui Ühendriigid arendavad välja uued raketid, on Venemaa sunnitud sama tegema, ütles Vene president Vladimir Putin täna pärast Washingtoni lahkumist keskmaa tuumajõudude lepingust INF.

Lisaks ärgitas Putin Ühendriike alustama uusi kõnelusi relvastuskontrolli üle, et vältida kaost ja võidurelvastumist.

«Vältimaks kaost, kus pole reegleid, piire ega seaduseid, tuleb taas kaaluda võimalikke ohtlikke tagajärgi ja alustada tõsist dialoogi ilma ebamäärasusteta,» ütles Putin Vene julgeolekunõukogu istungil.

«Meie oleme selleks valmis,» rõhutas ta.

«Venemaa ei paiguta neid asjaomastesse piirkondadesse, kuni Ameerikas tehtud rakette sinna ei paigutata,» lisas president.

Juhul kui uusi kõnelusi strateegilise julgeoleku üle ei tule, «tähendab see stsenaarium uue kontrollimatu võidurelvastumise algust,» hoiatas Putin.

President andis kaitse- ja välisministeeriumile ning välisluureteenistusele SVR ülesande jälgida pingsalt, mis samme USA astub nüüdseks kehtivuse lõpetanud INF-is keelatud rakettide väljaarendamiseks.

«Kui Venemaa saab usaldusväärset infot, et Ühendriigid on nende süsteemide väljaarendamise lõpetanud ja asunud neid tootma, siis ei jää Venemaale muud valikut kui alustada täiemahulisi püüdlusi sarnaste rakettide väljaarendamiseks,» lausus Putin.

President aga rõhutas, et esialgu suudab Venemaa USA-st lähtuva sõjalise ohu maandada, sest tal on selleks vajalikud õhust ja merelt tulistatavad raketid juba olemas ning töö käib ka ülihelikiirusel lendavate rakettide kallal.

Seepärast on nüüd keskselt tähtis, et Moskva ja Washington jätkaksid relvastuskontrolli kõnelustega. Neid on vaja, et ära hoida ohjeldamatut võidurelvastumist, ütles Putin.

Ühendriigid lahkusid keskmaa tuumajõudude lepingust INF ametlikult reedel. Venemaa oli oma osaluse leppes juba peatanud ning sammud tähendavad, et leping enam ei kehti.

USA ja tollase Nõukogude Liidu sõlmitud lepe keelas maismaal baseeruvate 500-5500-kilomeetrise tegevusraadiusega tiib- ja ballistiliste rakettide, samuti nende stardiseadeldiste ja tugivarustuse tootmise, katsetamise ja paigutamise.

USA hinnangul oli Venemaa rikkunud INF-i juba aastaid raketi 9M729 väljatöötamisega. Selle lennuulatus on NATO andmetel umbes 1500 kilomeetrit, kuid Moskva väidab, et vaid 480, mis jääks INF-iga lubatud piiridesse.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles