ÜK liitub USA merejulgeolekumissiooniga Pärsia lahel

Copy
Foto Briti sõjalaevast saatmas Briti kaubalaevu läbi Hormuzi väina.
Foto Briti sõjalaevast saatmas Briti kaubalaevu läbi Hormuzi väina. Foto: Briti kaitseministeerium / EPA / Scanpix

Ühendkuningriik teatas liitumisest USA rahvusvahelise merejulgeolekumissiooniga, mille eesmärk on kaitsta Hotmuzi väina läbivaid kaubalaevu.

«See paigutamine tugevdab julgeolekut ning annab laevandusele lisakindlust,» ütles Briti välisminister Dominic Raab sammust teatades.

«ÜK on pühendunud oma laevade kaitsele ebaseaduslike ähvarduste eest ning sel põhjusel liitusime täna uue merejulgeolekumissiooniga Pärsia lahel,» lisas kaitseminister Ben Wallace ajakirjanikele.

«Ootame pikisilmi töötamist koos USA ja teistega, et leida Hormuzi väina probleemidele rahvusvaheline lahendus.»

Raabi sõnul ei tähenda ÜK praegune samm, et tema lähenemine Iraanile on muutunud. ÜK on jätkuvalt pühendunud 2015. aastal sõlmitud tuumaleppe kooshoidmisele, lisas ta.

Ühe Britist julgeolekuallikas sõnul on uue missiooni fookus kaitsta laevandust ning ÜK ei liitu USA sanktsioonidega, mis ta Iraanile kehtestanud on.

Hormuzi väina läbivast tankeriliiklusest on saanud Washingtoni ja Teherani vastasseisu keskpunkt, kuhu on kistud ka ÜK. USA tugevdab oma sõjalist kohalolekut piirkonnas alates maist.

Iraani revolutsioonikaart hõivas juulis Hormuzi väina juures Briti tankeri nimega Stena Impero, mis väidetavalt rikkus mereõigust. Kaks nädalat enne seda hõivas ÜK Gibraltari lähistel ühe Iraani naftatankeri, mis Londoni väitel rikkus Süüriale kehtivaid sanktsioone.

ÜK-l on praegu lahel hävitaja HMS Duncan ning fregatt HMS Montrose, mis saadavad väina läbivaid Briti kaubalaevu. Seni on kaks sõjalaeva saatnud 47 laeva, ütlesid Briti ametnikud.

Varem esmaspäeval ütles Iraani välisminister Mohammad Javad Zarif, et Teheran ei kavatse enam väinal «merendusalaseid rikkumisi» taluda.

Teheran on ähvardanud blokeerida kogu väina läbiva ekspordi, kui teised riigid annavad USA survele järgi ning lõpetavad Iraani nafta ostmise. Väina läbib viiendik maailma naftast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles