Teadlased lõid viskisid eristava tehiskeele

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Tööline viskivaate kontrollimas. Foto on illustratiivne.
Tööline viskivaate kontrollimas. Foto on illustratiivne. Foto: Reuters/ScanPix

Šotimaa Glasgow ülikooli teadlased tutvustasid eile «tehiskeelt», mis suudab erinevate viskide maitsenüanssidel vahet teha.

Miniatuurne degustaator on võimeline 99-protsendise täpsusega eristama isegi sama viskimarki, mis on küpsenud erinevates vaatides.

Ka suudab «keel» teha vahet 12-, 15- ja 18-aastasel viskil.

Viski keemilise koostise põhjal on selle tehnoloogia abil võimalik kontrollida joogi kvaliteeti, kuid tuvastada ka võltsviski, mida õige pähe ülikallilt müüakse.

«Me nimetame seda tehiskeeleks, sest see toimib inimkeelele sarnaselt,» ütles Glasgow ülikooli teadlane Alasdair Clark.

«See suudab nagu meiegi tuvastada erinevaid keemilisi aineid, mis muudavad kohvi maitse õunamahla omast erinevaks, aga tehiskeel teeb vahet ka väga keerulistel keemilistel segudel.»

Viski valatakse imepisikestest keele maitsmispungadena toimivatest kulla- ja alumiiniumiosakestest malelauakujulisele tahvlile. Siis mõõdetakse valguse neeldumist viskiga kaetud plaadikestel ning kulla ja alumiiniumi värvuse muutuste põhjal koostatakse iga proovi statistilised omadused.

Teadlaste sõnul on tehiskeel viski kavliteedi ja ehtsuse kontrollimist hõlbustav käepärane ja korduvkasutatav meetod.

Viskikontrolliteenistus Rare Whisky 101 avastas eelmisel aastal laborianalüüsidega, et 55 järelturult ostetud «haruldasest» viskist 21 oli võltsitud.

Märksõnad

Tagasi üles