8chani asutaja loodab, et El Paso tulistamine teeb saidile lõpu

Copy
Veebikülje 8chan looja Fredrick Brennan.
Veebikülje 8chan looja Fredrick Brennan. Foto: AFP / Scanpix

Veebilehe 8chan looja Frederick Brennan väljendas lootust, et EL Paso tulistamine on «riigisiseseid terroriste võõrustava» netifoorumi jaoks «viimane nael kirstu».

Brennan rääkis AFP-le, et ta kahetseb modereerimata foorumi loomist 2013. aastal ning, et selle mullune üleandmine uuele omanikule oli samuti viga.

8chan, mis reklaamib end kui «interneti tumedaimatele aladele» pühendunud lehte, on koduks paremäärmuslastele, misogüünidele ja vandenõuteoreetikutele.

Laupäeval postitati seal manifest «latiinode invasiooni» vastu El Pasos, pärast mida leidis linnas ühes Walmarti poes aset 22 ohvriga tulistamine.

«Ma arvan, et see on 8chani jaoks viimane kirstunael,» ütles Brennan.

«Ilmselgelt oli ta (El Paso tulistaja) riigisisene terrorist. Milleks muuks teda nimetada? Ta tappis Ameerika kodanikke, ta vihkas praegust Ameerika ühiskonda,» lausus ta.

«Kas see on vihkamise katel? See lehekülg on väga suur, aga jah, seal on kindlasti kontingent, mis on erakordselt vihkamist täis ja mis on õnnelik, kui need tulistamised aset leiavad,» märkis ta.

Brennan kordas üleskutset, et lehekülg tuleks sulgeda ja lisas: «Ma oleks pidanud selle sulgema, kui mul selleks võimalus oli.»

Lehekülje üleandmine oma endisele kolleegile Jim Watkinsile oli tema sõnul samuti kahetsusväärne.

«Ta oleks saanud nii palju teha, aga ta ei teinud seda,» nentis Brennan. Ta lisas, et lehekülje oleks saanud hoiatusena ajutiselt sulgeda, mitte kustuta ainult El Paso tulistaja manifesti.

Brennani sõnul pole USA valitsusel varsti enam valikut kui võtta karme meetmeid vihakõne vastu veebis, mis õhutab vägivallale päriselus.

«See ei pruugi juhtuda selle tulistamise tõttu, aga kui on veel üks 8chaniga seotud tulistamine ja veel üks ja veel üks, siis lõpuks kongress sekkub. Ma ei näe kuidas teisiti saaks,» lisas ta.

Ta kiitis ka digiturbefirma Cloudflare otsust lõpetada tulistamise järel koostöö 8chaniga, mis teeb veebilehe tööshoidmise uutele omanikele kulukamaks.

«Seda on kulukas töös hoida ja võib isegi võimatuks muutuda, sest Cloudflare oli neile väga oluline,» ütles Brennan.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles