ÜRO-le teeb muret Itaalia karmus migrandipäästjate suhtes (10)

Copy
Migrandid päästelaeval.
Migrandid päästelaeval. Foto: SIPA/Scanpix

ÜRO väljendas täna muret Itaalia parlamendis vastu võetud seaduse üle, mis määrab ranged karistused Vahemerel laevadega migrante päästvatele vabaühendustele.

Ka Euroopa Liit on teatanud kavatsusest analüüsida Itaalia seaduste vastavust Euroopa omadele.

Itaalia parlamendis vastu võetud seadus suurendab paremäärmuslasest siseministri Matteo Salvini voli takistada merelt päästetud põgenike laevu Itaalia vetesse sisenemast.

Pääste- ja otsinguoperatsioonides osalevate vabaühenduste laevu on uue seaduse järgi võimalik konfiskeerida ja kapteneid ähvardab kuni miljoni euro suurune rahatrahv. Seaduse jõustumiseks peab sellele alla kirjutama ka Itaalia president Sergio Mattarella.

«Laevajuhtidele finants- või muude karistuste kehtestamine võib eralaevade merepäästetegevust pidurdada või eemale peletada ajal, mil Euroopa riigid on Vahemere keskosas migrantide päästmisest suuresti loobunud,» ütles ÜRO pagulasamet (UNHCR) avalduses.

«Vabaühendused etendavad ohtlikku merd ületades Euroopasse jõuda üritavate põgenike ja migrantide elu päästmises hindamatut rolli.»

Vabaühendused on jätkanud põgenike päästmist, ehkki Euroopa sadamad keelduvad neid vastu võtmast.

UNHCR rõhutas ka, et päästealuseid ei tohi saata tagasi Liibüasse, kust nad peamiselt Euroopa poole on teele asunud, sest seal valitseb äärmiselt rahutu julgeolekuolukord.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles