Uus-Meremaal leiti 19 miljoni aasta eest elanud hiidpapagoi säilmed

Copy
Miljonite aastate eest Maal elanud meetrise ja seitse kilo kaalunud hiidpapagoi rekonstruktsioon.
Miljonite aastate eest Maal elanud meetrise ja seitse kilo kaalunud hiidpapagoi rekonstruktsioon. Foto: Brian Choo/Flindersi ülikool/Scanpix

Uus-Meremaal leiti 19 miljoni aasta eest Maal elanud meetrise ja seitse kilo kaalunud hiidpapagoi säilmed, selgus teadusajakirjas Biology Letters avaldatud artiklist.

Rahvusvaheline paleontoloogide töörühm on jõudnud leitud jalaluude põhjal järeldusele, et lind ulatuks tänapäeva inimesele umbes vööni.

«Ta võis lennata, aga ma panustaksin pigem sellele, et ta oli lennuvõimetu,» ütles Canterbury loodusajaloomuuseumi kuraator Paul Scofield.

Luud leiti 2008. aastal, kuid siis ei osatud arvata, kellele need võisid kuuluda. 11 aastat kogusid kondid riiulil tolmu, kuni uus uurimisrühm nad selle aasta algul taas käsile võttis.

«Meile ei tulnud pähegi, et need võiksid olla hiidpapagoi omad. Me mõtlesime, et ilmselt oli see mingi kotkas, kuni asusime asja uuesti uurima,» jutustas Scofield.

Papagoile pandi nimeks Heracles inexpectatus, mis peab viitama vanakreeka vägilase kasvule ja avastuse ootamatusele.

«Heraclesel oli kõigi aegade suurima papagoina kahtlemata tugev papagoinokk, mis suutis lahti murda kõik, mis pähe tuli. Ta ei piirdunud ilmselt tavalise papagoitoiduga, võibolla sõi ta isegi teisi papagoisid,» oletab Uus-Lõuna-Walesi ülikooli paleontoloogiakeskuse teadlane Mike Archer.

Herakles-papagoi oli umbes tuvilaste sugukonda kuulunud dodo kasvu ning kaks korda suurem kui Uus-Meremaal elav hävimisohus lennuvõimetu kakapo ehk kakkpapagoi, mida on seni peetud suurimaks papagoiks.

Hiidpapagoi luud leiti Uus-Meremaa lõunaosas St Bathansi lähedal välja kaevatud fossiilidest, mis ulatuvad 5-23 miljoni aasta tagusesse aega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles