Zelenskõi Putinile: separatistid lõpetagu Ukraina inimeste tapmine (25)

Copy
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi.
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi. Foto: ZUMAPRESS.com/MEGA/Scanpix

Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi ütles kolmapäeval, et rääkis telefonivestluses Vene presidendi Vladimir Putiniga ägenenud vaenutegevusest Donbassis ja nõudis temalt separatistide mõjutamist Ukraina sõdurite tapmise lõpetamiseks. 

«Helistasin talle ja ütlesin, et see ei too meid rahule lähemale,» ütles Zelenskõi ajakirjanikele ja lisas, et palus Putinil nõuda Moskva toel võitlevatelt separatistidelt «meie inimeste tapmise lõpetamist».

Teisipäeval sai Pavlopili lähedal käsitsi lastud tankitõrjeraketi tagajärjel surma neli Ukraina sõdurit. Zelenskõi kutsus seejärel Normandia neliku liidreid üles korraldama võimalikult kiiresti kohtumist.

«Relvarahu kestis 17 päeva. Tänane vahejuhtum oli suunatud mitte üksnes selle relvarahu, vaid kogu läbirääkimisprotsessi vastu. Ukraina soovib siiralt rahu ja meie soov on püsiv. Täna nägi kogu maailm, kes ei taha rahu,» ütles Zelenskõi.

Enda sõnul palus ta Vene presidendil separatiste tungivalt mõjutada, et «too pool lõpetaks sellise tegevuse, see ei ole mäng».

«Räägin: meie inimesi tapetakse. Mulle vastatakse, et on hetki, kus meie inimesed tulistavad tsiviilelanikke,» lisas Zelenskõi. 

Donbassi sõjatsoonis jõustus 21. juulil tähtajatu relvarahu.

Kolmapäevaks kutsus Ukraina president vaenutegevuse hoogustumise tõttu kokku erakorralise nõupidamise. Ukraina president meenutas, et kõik tahavad sõnades rahu, kuid lisaks sõnadele on vajalikud kiired sammud. 

Teine teema, mille Zelenskõi enda sõnul vestluses Putiniga tõstatas, oli Stanõtsja Luganska läbilaskepunkti ümbruse demineerimine. «Me jätkame demineerimist ja meil on vaja tolle poolega lühendada Stanõtsja Luganska silla ehitamise tähtaega,» lausus ta. 

Lisaks rääkisid presidendid Zelenskõi sõnul Ukraina vangide tagastamisest.

Ukraina president märkis, et jutuajamine Putiniga oli pikk, ja lisas, et rohkem teavet selle kohta tuleb peatses pressiavalduses.

Hilisemas pressiteates ütles Zelenskõi, et Ukraina elanike õiguste kaitsmiseks puudub vajadus muuta riigi põhiseadust. Zelenskõi lubas kaitsta kõigi ukrainlaste õigusi sõltumata elukohast, lisati teates. 

Kremli teatel rõhutas Vene president, et "konflikti leevendamiseks on vaja eelkõige lõpetada tsiviilohvreid nõudev Donbassi asulate tulistamine Ukraina vägede poolt".

Lisaks avalikustas Kreml, et presidendid leppisid kokku töö elavdamises kahe riigi kinnipeetavate kodumaale tagasisaatmiseks. 

See oli Putini teine telefonivestlus Zelenskõiga, esimene peeti 11. juulil. 

Kremli pressisekretäri Dmitri Peskovi sõnul kestis jutuajamine 20 minutit ja oli "üsna asjaliku iseloomuga".

Kommentaarid (25)
Copy
Tagasi üles