Iseendaga abielluvad naised ehk miks Jaapan avab ukse võõrtööjõule

Bretty Sarapuu
, toimetaja
Copy
Robotitega suudetakse asendada osa, aga mitte kõiki vanadekodu töötajaid. Inimtööjõu nappus sunnib konservatiivset Jaapanit võõrtöölistele oma ust avama.
Robotitega suudetakse asendada osa, aga mitte kõiki vanadekodu töötajaid. Inimtööjõu nappus sunnib konservatiivset Jaapanit võõrtöölistele oma ust avama. Foto: Kim Kyung-Hoon/Reuters/Scanpix

Karjääri tegevate naiste osakaal Jaapanis on läbi aegade kõrgeim, töörügamine kodusel rindel pole samas vähenenud. See on põhjus, miks üha rohkem jaapanlannasid otsustab jääda vallaliseks ja mõnikord tähistada seda lausa suurejooneliselt valgesse kleiti riietudes. Vallaliste arvu suurenemine tähendab aga vähem lapsi ja vananevat elanikkonda ning sunnib konservatiivset Jaapanit avama ukse võõrtööjõule.

Ent asjaolu, et isegi töötajate puuduse käes kannatavad ettevõtjad ei tervita innukalt valitsuse otsust suurendada sisserännet, annab märku, et homogeense, isoleeritud ja varem väga karmide immigratsioonireeglitega ühiskonna jaoks on tegemist šokeeriva sammuga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles