Saksamaa alastikultuur hääbub

Copy
Varem Saksa ühiskonna loomulikuks osaks olnud alastikultuur on hääbumas.
Varem Saksa ühiskonna loomulikuks osaks olnud alastikultuur on hääbumas. Foto: JENS KOEHLER / EPA / Scanpix

Aastakümneid Saksamaa ühiskonna normaalseks osaks olnud alastikultuur on nutiajastu, piinlikust tundvate välismaalaste ja muutuvate ilustandardite tõttu ohus.

Nudism on aastakümneid iseloomustanud Saksamaad samamoodi nagu suvised grillipeod või õllejoomine. Saksamaal loodi maailma esimene naturistide ühing, tänase päevani on riigis kümneid alastikultuuri väärustavaid keskusi, kus saab harrastada alasti joogat, alasti matkamist ja alasti sulgpallimängimist.

Paraku tõdevad nudistide ühingud, et alastikultuuri ähvardab hääbumine. Nudistide ühingusse kuuluvate inimeste arv on igal aastal langenud umbes kahe protsendi võrra. Veekeskused, mis varem innukalt alastiviibimist peale surusid, soovitavad inimestel end nüüd ujumisriietega katta või lausa keelavad keskuses alasti viibimise.

Kui varem kandis Saksamaa uhket tiitlit, et kogu elanikonna kohta on riigis kõige rohkem inimesi, kes päevitavad alasti, siis nüüd on tiitel kaotatud naaberriigile Austriale. Põhjuseks see, et üha enamates randades on ujumisriiete kandmine muudetud kohustuslikuks.

«Mul on tunne, et viimase kümne aastaga on noortega midagi juhtunud,» ütles Berliini ja Brandenburgi alastikultuuri organisatsiooni president Christian Utecht. 

Märgid näitavad, et 21. sajand tõi kaasa uut tüüpi kombekuse. Ühe küsitluse kohaselt peab alasti ujumist jälgiks lausa kolmandik berliinlastest. Alasti vettesulpsamine pole enamikes pealinna ümbritsevates järvedes lubatud.

Müncheni Inglise aias, mis oli kunagi tuntud oma nudismile avatud oleku poolest, on nudiste jäänud nii väheks, et üks prantslane alustas kampaaniat vana kombe elustamiseks.

Kõigest hoolimata pole alastikultuur täiesti kadunud. On linnu, eelkõige riigi idaosas, kus nudism oli kommunistide võimu ajal üks vähestest võimalustest, mille abil tunda end vabana, ja kus seetõttu nudism on tänase päevani rohkem au sees.

Seetõttu õitseb erinevalt teistest just Brandenburgi alastikultuuri nautijate ühing, sest paljud vanemad tunnevad huvi kultuuri tutvustamise vastu oma lastele.

Üllataval kombel olid Hitleri võimuloleku aastatel ja pärast Teist maailmasõda riigi idaosas just noored alastikultuuri innukad toetajad, ent nüüd on noored muutunud üha häbelikumaks.

Utechti sõnul kardavad noored, et neid võidakse igal hetkel filmida. Ent süüdlaseks peetakse ka muutunud ilunorme. Leipzigist pärit seksiuurija Kurt Starke ütles, et alastikultuuri hääbumise süüdlaseks on tänapäeva iluideaalid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles