Süüdimõistetud endine Tai peaminister sai Serbia kodakondsuse

Copy
Endine Tai peaminister Yingluck Shinawatra.
Endine Tai peaminister Yingluck Shinawatra. Foto: Athit Perawongmetha / Reuters / Scanpix

Serbia andis endisele Tai peaministrile Yingluck Shinawatrale kodakondsuse, kes põgenes riigist juba kaks aastat tagasi, et vältida kriminaalvastutust.

Eile avaldati Serbia ametlikus teatajas, et valitsus andis Yingluckile kodakondsuse 27. juunil, viidates õigussättele, et võõriigi kodanikule võib anda kodakondsuse, kui see on kooskõlas riigi huvidega.

Shinwatra asukoht on hetkel teadmata. Serbia ametnikud ja Tai diplomaadid Belgradis ei ole uudist seni kommenteerinud. Dokumendil paistis olevat Serbia peaministri Ana Brnabići allkiri.

Serbia passiga saab endine peaminister viisata reisida nüüd rohkem kui sajasse riiki, muuhulgas ka enamikesse Euroopa Liidu riikidesse.

2017. aasta septembris mõistis Tai ülemkohus poliitiku süüdi hooletuses ning määras naisele viis aastat vanglakaristust. Shinwatra lahkus riigist kuu aega pärast kohtuotsuse väljakuulutamist.

Tema ning tema toetajate sõnul oli kohtuprotsess nõiajaht, mille taga oli hunta, kes soovib nende mõjuvõimu riigis nõrgestada.

52-aastane naine tunnistas end kohtus süütuks süüdistuste osas, mis puudutasid vastuolulist riisi doteerimise poliitikat, mida ta viis ellu pärast peaministriks saamist 2011. aastal.

Tema ametiaeg lõppes 2014. aastal, mil ta mõisteti süüdi võimu kuritarvitamises.

Seejärel kukutas Tai sõjavägi tema valitsuse, korraldades riigipöörde.

Tema vend Thaksin, miljardär ja endine Tai peaminister, põgenes samuti Taist. Ta tegi seda 2006. aastal, vältimaks vanglakaristust korruptsiooni eest. Thaksin sai Montenegro kodakondsuse 2009. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles