Venemaa prokurör võrdsustaks hindude püha raamatu ja «Mein Kampfi»

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Krišnaiitide protest Kolkatas Venemaa saatkonna ees
Krišnaiitide protest Kolkatas Venemaa saatkonna ees Foto: SCANPIX

India parlamendis katkestati eile  mitmeks tunniks istung, kui paljastus, et  Venemaal Tomskis tahetakse keelata hindude püha raamat.

Siberis asuva Tomski prokurör nõudis, et Hare Krishna liikumise kasutatav «Bhagavad-gita» tuleks võrdsustada sellise keelatud raamatuga nagu seda on Adolf Hitleri «Mein Kampf», edastab Helsingin Sanomat.

Venemaal on seda arutatud mitu kuud. Eile pidi kohus langetama otsuse, kuid siis leiti, et tuleb veel asjatundjaid üle kuulata. Kohtuotsuse langetamine lükati järgmisesse nädalasse.

Prokuröri sõnul esindab hindude «Bhagavad-gita» äärmuslust, kuna see solvab teiste uskude esindajaid  ning õhutab gruppidevahelist vaenu.

«Me ei saa lubada Krishna solvamist,» karjusid India parlamendisaadikud Venemaalt tulnud informatsiooni peale. Selle tõttu parlamendiistung katkestati.

Kolkatas aga korraldasid krišnaiidid Venemaa saatkonna ees meeleavalduse. Internetis  käivitati püha raamatu kaitseks allkirjade kogumine.

«Bhagavad-gita» on Indias tuhandete aastate jooksul olnud hinduismi keskne teos, mis räägib sõjasangari Arjuna ja jumal Krishna filosoofilistest dialoogidest.

Tomski prokuröri sõnul käib ta nõudmine vaid Venemaal välja antud raamatu kohta «Bhagavad-gita nii nagu see on», mida seal levitavad kohalikud Hare Krishna liikumise liikmed.

India ja Venemaa suhted on läbi aegade head olnud ning selle raamatuprobleemi tõttu ei peaks diplomaatilist kriisi tekkima.

India peaminister Manmohad Singh külastas lähiajal Venemaad.

India parlament võtab Venemaal Tomskis toimuva tänasel istungil arutlusele.

Venemaal kehtib usuvabadus nelja suurema usu kohta. Need on õigeusk, islam, budism ja juudiusk.

Venemaal ei suhtuta just kuigi soosivalt religioossetesse liikumistesse, mis tegutsevad propaganda põhimõttel. Hare Krishna ja Jehoovatunnistajate liikumisi peetakse propagandaks.

«Bhagavad-gita» on 12 osast koosnev teos, milles on 18 000 värssi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles