Moskva politsei pidas opositsiooni meeleavaldusel kinni 130 inimest (24)

Copy

Vene märulipolitsei pidas laupäeval Moskva kesklinnas president Vladimir Putini administratsiooni hoonete lähedal pärast suurmeeleavaldust kinni üle 130 opositsiooni poolehoidja, teatasid võimud. 

Linnavõimude loa saanud meeleavaldusel Sahharovi prospektil osales 49 900 inimest, teatas vabaühendus Valge Loendur (Belõi Štšotšik), mis jälgib osalust meeleavaldustel.

Moskva politsei teatas osalejate arvuks 20 000 inimest. Linnavõimud olid kooskõlastanud kuni 100 000 inimese osaluse. 

Üks meeleavaldusel sõna võtnud opositsioonijuhi Aleksei Navalnõi liitlane Boriss Zolotarevski ärgitas protestijaid liikuma presidendi administratsiooni hoonete juurde. Politsei pidas Zolotarevski varsti pärast seda kinni. 

Ka 30-päevast vanglakaristust kandev Navalnõi ise oli ärgitanud toetajaid pärast meeleavaldust rahumeelselt läbi linna jalutama. 

Märulivarustuses politseinikud võtsid pärast meeleavaldust tänavatel kinni üle 130 inimese, teatasid korrakaitsjad. 

Veel 80 inimest peeti kinni Venemaa suuruselt teises linnas Peterburis, teatas meeleavaldustel aset leidvaid kinnipidamisi jälgiv vabaühendus OVD-Info. 

Moskva meeleavaldusel oli näha plakateid loosungitega nagu «Andke meile õigus valida» ja «Te olete meile piisavalt valetanud». Mõned protestijad kandsid eelmistel meeleavaldustel vahistanud aktivistide pilte. 

«Ma olen maruvihane selle ebaõigluse pärast igal tasandil. Nad ei luba osaleda kandidaatidel, kes on kogunud kõik vajalikud allkirjad. Nad vahistavad inimesi, kes rahumeelselt meelt avaldavad,» ütles üks meeleavaldaja Irina Dargolts (60). 

«Tundub nagu oleks riik vang ja selle kodanikud pantvangid...Rahvast ei esinda keegi,» lausus endise naftamagnaadi Mihhail Hodorkovski asutatud liikumise Avatud Venemaa aktivist Dmitri Hobbotovski. 

Opositsioon ja selle poolehoidjad avaldavad võimude varasematest jõumeetmetest hoolimata Moskvas meelt neljandat nädalavahetust järjest. Venemaalaste ja riigi avaliku elu tegelaste toetus nendele on ajalehe Moscow Times andmeil tõusmas.

Meeleavaldused, kus nõutakse sõltumatute kandidaatide lubamist lähenevatele linnavolikogu valimistele, on suurimad pärast 2011.-2012. aastat. Sel nädalal teatas sõltumatu uuringufirma, et moskvalased pigem toetavad kui vastustavad proteste.

Moskva politsei on varasematel meeleavaldustel opositsioonikandidaatide kõrvalejätmise vastu kinni pidanud üle 2300 inimese. Enamik neist vabastati kiiresti, kuid võimud süüdistavad protestijaid jõu kasutamises politsei vastu.

Vene juurdluskomitee on algatanud uurimise mitme inimese vastu, keda süüdistatakse massirahutuste õhutamises, mille eest võib karistada kuni kaheksa-aastase vabaduskaotusega.

Neljapäeval korraldasid Vene juurdluskomitee töötajad reidi Navalnõi Korruptsioonitõrjefondi (FBK) kontorisse ja kohus külmutas fondi varad. 

«See on seni kõige agressiivsem katse meid vaikima sundida,» kirjutas Navalnõi blogipostituses, mille ta edastas oma advokaatide kaudu. 

Vene parlamendi ülemkoda teatas reedel, et menetleb eelnõu, mis piirab veelgi kohti, kus linnaelanikud meelt avaldada võivad.

Kommentaarid (24)
Copy
Tagasi üles