Pakistani peaminister tõi Kashmiris toimuva taunimisel paralleeli Hitleriga

Copy
Pakistani peaminister Imran Khan.
Pakistani peaminister Imran Khan. Foto: AFP / Scanpix

Pakistani peaminister Imran Khan küsis pühapäeval, kas rahvusvaheline kogukond jääbki hindu rahvusluse levikut moslemite enamusega Kashmiri niisama pealt vaatama, tuues paralleeli kunagise lepituspoliitikaga Hitleri suhtes.

Khani pahameelepurse Twitteris tuli ajal, mil India võttis vaidlusaluse Kashmiri enda poolelt eristaatuse ja allutas ta täielikult enda võimule.

Esmaspäeval avaldatud otsuse eel sai Kashmirist sisuliselt suletud ala. Piirkonnas kehtib liikumiskeeld ning telefoni- ja internetiliinid on läbi lõigatud. Tänavatel on kümned tuhanded sõdurid.

Pinged on laes ka mägises Ladakhi piirkonnas. Uudisteagentuuriga AFP vestelnud kohaliku aktivisti sõnul tulid inimesed tänavatele otsuse vastu meelt avaldama neljapäeval, reedel ja laupäeval. Neile astusid vastu julgeolekujõud, kes lasid käiku pisargaasi ja malakad.

Kashmir läks India ja Pakistani vahel jagamisele pärast nende iseseisvumist 1947. aastal. India ja Pakistan on Kashmiri pärast maha pidanud kaks sõda ning mäss New Delhi ülemvõimu vastu Kashmiris on nõudnud seal kolme aastakümnega kümnete tuhandete inimeste elu.

Khan väitis pühapäeval Twitteris, et «hindude ülemvõimu ideoloogia, nagu ka natside aarialaste ülemvõimu oma, ei peatu» Kashmiris.

Ta nimetas eristaatuse võtmist «hindu ülemvõimu toetajate variandiks Hitleri Lebensraumist». Tema sõnul päädib see «islamiusuliste mahasurumisega Indias ning lõppastmes Pakistani sihikulevõtmisega».

«See on katse muuta Kashmiri demograafiat etnilise puhastuse kaudu .... Küsimus on: kas maailm vaatab seda pealt ning püüab lepitust leida, nagu Hitleriga Münchenis?»

Ta viitas konkreetselt hindu marurahvuslikule vabatahtlike liikumisele Rashtriya Swayamsevak Sangh (RSS), mida peetakse India peaministri Narendra Modi Rahvapartei (BJP) eelkäijaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles