Hiinlasi aitavad tippülikoolidesse võltsitud saavutused ja altkäemaks

Poornima Weerasekara
, ajakirjanik, AFP
Copy
Hiina noored Pekingis tegutseva nõustamisfirma Elite Scholars China (ESC) korraldatud koolitusel, kus muuhulgas räägitakse neile, kuidas koostada välisülikooli astumiseks avaldust ja aidatakse valida kursusi vastavalt oma huvidele ja oskustele.
Hiina noored Pekingis tegutseva nõustamisfirma Elite Scholars China (ESC) korraldatud koolitusel, kus muuhulgas räägitakse neile, kuidas koostada välisülikooli astumiseks avaldust ja aidatakse valida kursusi vastavalt oma huvidele ja oskustele. Foto: Greg Baker / AFP / Scanpix

Hiina tudengeid välisülikoolidesse aitavad kohalikud vahemehed pakuvad jõukatele vanematele laia valikut võimalusi, kuidas tagada võsukesele lihtsama vaevaga koht mainekas õppeasutuses – muu hulgas soovitatakse palgata variautoreid ja juhendatakse, kuidas võltsida spordisaavutusi, rääkimata nõuandest teha lahkel käel kingitusi õigetele inimestele.

Seesugune abi on mõistagi väga kulukas, makstes kohati kümneid tuhandeid dollareid, kuid sellest hoolimata vahendusäri õitseb.

Tänavu USA ülikoole raputanud vastuvõtuskandaal näitas, kui kaugele on mõned pered valmis minema, et nende järeltulija pääseks soovitud õppeasutusse. Muu hulgas avastasid prokurörid, et üks Hiina pere oli andnud vastuvõtuametnikule 6,5 miljonit dollarit, et nende tütar pääseks Stanfordi ülikooli, teine pere oli käinud välja 1,2 miljonit dollarit lapse Yale’i pääsu eest.

Juhtumi käigus tunnistasid kümned inimesed, nende seas Hollywoodi staarid ja suurfirmade juhid, end süüdi altkäemaksu kasutamises oma lastele mainekates koolides koha tagamiseks, kuid Hiina haridusekspertide sõnul pole sugugi haruldane, et lapsi välisülikooli saata soovivatele peredele antakse justnimelt nõu rahakotirauad avada.

«Vastuvõtumaailmas kutsutakse seda kingituseks, mitte altkäemaksuks. Umbes 10 000 dollarit on skaala madalam ots. Keskmine kingitus oleks umbes 250 000 dollarit,» rääkis anonüümseks jääda soovinud endine ülikoolinõustaja.

Kuus praegust ja endist vastuvõtuagentuuride töötajat kinnitasid AFP-le, et nad on soovitanud vanematel lõigata nurki, selle asemel et käia läbi tavaline vastuvõtuprotseduur. «Olen teinud asju, mille üle ma pole uhke, sealhulgas juhendanud vanemaid, kuidas ilustada hinnetelehti või võltsida spordisaavutusi. Ma olen saanud viletsaid esseesid, mida siis professionaalid on põhjalikult toimetanud,» tunnistas üks nõustaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles