Hongkongi sõltumatusele vihjanud Versace särk ärritas Hiinat (1)

Copy
Hiinat vihastanud rõivaeseme pärast on pidanud vabandust paluma ka Versace loovjuht Donatella Versace isiklikult.
Hiinat vihastanud rõivaeseme pärast on pidanud vabandust paluma ka Versace loovjuht Donatella Versace isiklikult. Foto: Allison Joyce / Reuters / Scanpix

Luksuskaupade tootja Versace pidi Hiina ees vabandust paluma, kuna firma ühel T-särgil ilutsenud kiri näis viitavat, et Hongkong ja Macau on iseseisvad territooriumid.

Kära põhjustanud rõivatükile olid trükitud linnanimed paaris asukohamaaga, näiteks Milano – Itaalia ja London – Ühendkuningriik. Loetelus olid välja toodud ka Hongkong – Hongkong ja Macau – Macau.

Pärast teravat kriitikat Hiina sotsiaalmeedias teatas Versace, et oli eksinud ning korjas särgid müügilt. Firma lisas oma teates, et austab Hiina territoriaalset terviklikkust. «Me palume vaidluse pärast vabandust. Me armastame Hiinat ja austame Hiina territoriaalset suveräänsust,» seisis Hiina suhtluskanalis Weibo tehtud postituses.

Ka Versace kunstiline juht Donatella Versace võttis sel teemal sõna. «Ma pole iial soovinud väljendada lugupidamatust Hiina riikliku suveräänsuse suhtes ning seepärast tahan isiklikult paluda vabandust selle ebatäpsuse pärast ning ärrituse pärast, mida see võis põhjustada,» kirjutas ta.

T-särgi tõttu loobus Versacet esindamast kaubamärgi Hiina reklaamnägu, näitleja Yang Mi.

Hiina näitleja Yang Mi.
Hiina näitleja Yang Mi. Foto: Cindy Ord / AFP / Scanpix

Versace pole ainus luksuskaupade tootja, kes Hiinas pahameele alla sattunud, sama mure on ka Coachil ja Givenchyl.

Coachi Hiina esindaja, modell Liu Wen teatas Weibos, et lõpetas firmaga koostöö, sest see nimetas oma T-särgil Taiwani riigiks. Coach parandas vea juba eelmisel aastal ja palus selle eest vabandust. Hiina poistebändi liige Jackson Yee aga loobus koostööst Givenchyga, sest nendegi särk oli viidanud Hongkongi ja Taiwani iseseisvusele. Seegi firma on vabandust palunud.

Hiina on võtnud üha teravama tähelepanu alla selle, kuidas välisriikide ettevõtted kirjeldavad Hongkongi, mis on küll Hiina osa, kuid millel on riigi koosseisus eristaatus. Macau on samuti Hiina erihalduspiirkond.

Nii näiteks on mitu lennufirmat pidanud muutma seda, kuidas nad kõnelevad Taiwanist, Hongkongist ja Macaust.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles