Briti valitsus jätab ISISe võitlejate lapsed sõjatsooni saatuse hooleks

Copy
Väike tüdruk al-Holi laagris Süürias, kuhu toimetati ka paljud ISISe võõrvõitlejate lapsed ja naised.
Väike tüdruk al-Holi laagris Süürias, kuhu toimetati ka paljud ISISe võõrvõitlejate lapsed ja naised. Foto: Delil Souleiman / AFP / Scanpix

Ühendkuningriigi valitsus on otsustanud, et ei võta midagi ette selleks, et aidata või tuua koju sõjapiirkondadesse lõksu jäänud briti võitlejate lapsi.

Ajalehe The Times andmeil langetas toona veel siseministri ametis olnud Sajid Javid vastava otsuse läinud kuul ühe viimase sammuna, enne kui temast sai Boris Johnsoni valitsuse rahandusminister.

Javid jõudis seisukohale, et oleks liiga ohtlik saata sõjaväe- või tsiviilametnikke päästma imikuid ja alaealisi Briti kodanikke Põhja-Süürias asuvatest laagritest.

Võib oodata, et nii heategevusühendused kui ka Briti opositsioon vastavad otsusele kriitikaga, sest nad on avaldanud valitsusele survet kaitsmaks süütute Briti kodanike õigusi Süürias.

Teadaolevalt uuris Javid enne otsuse langetamist juuraekspertidelt ka seda, kuidas mõjutaks Briti laste koju toomine nende džihhadistidest vanemate õigust koju naasta. Nimelt on väljendatud seisukohta, et laste toomine Ühendkuningriiki annaks vanematel, kellelt on Briti kodakondsus ära võetud, võimaluse pöörduda tagasi inimõiguste seadustele rõhudes.

ISISe võitlejate perekonnaliikmed teel al-Holi põgenikelaagrisse Süürias.
ISISe võitlejate perekonnaliikmed teel al-Holi põgenikelaagrisse Süürias. Foto: Antoine Chauvel/ SIPA / Scanpix

Mitte kõigil Süürias viibivatel lastel, kelle ema või isa on pärit Ühendkuningriigist, pole õigust Briti kodakondsusele. Kui nende vanematelt oli kodakondsus ära võetud juba enne lapse sündi või tegemist oli neutralisatsiooni korras Briti kodanikuks saanud inimestega, pole lastel õigust automaatselt saada Ühendkuningriigi kodakondsust.

Lisaks kaalus siseministeerium võimalusi, mida teha Süüriast päästetud lastega – arutlusel oli nii laste Suurbritannias elavatele sugulastele adopteerimiseks andmine kui ka nende hoolekandesüsteemi vastutusele usaldamine.

Briti päritolu ISISe võitlejate ja liikmete laste saatus sai suurt tähelepanu pärast seda, kui ISISe pruudina tuntud Shamima Begumi vastsündinud poeg suri.

2015. aastal oma Londoni kodust ISISega liitumiseks pagenud toona 15-aastase Begumi leidis Süüria põgenikelaagrist üles The Timesi ajakirjanik Anthony Loyd tänavu veebruaris. Toona rase naine palus luba tulla koos oma lapsega koju tagasi, kuid siseminister Javid võttis Begumilt Briti kodakondsuse ära.

Briti Tööpartei hinnangul oli lapse surm valitsuse kalgi ja ebainimliku otsuse tulem. Rahvusvaheline heategevusorganisatsioon Päästke Lapsed nimetas vastsündinud poisi surma välditavaks.

Briti džihaadipruudilt Shamima Begumilt võttis Suurbritannia siseministeerium äärmusrühmitusega ISIS liitumise tõttu kodakondsuse.
Briti džihaadipruudilt Shamima Begumilt võttis Suurbritannia siseministeerium äärmusrühmitusega ISIS liitumise tõttu kodakondsuse. Foto: twitter

Javidi lausus toona, et igal lapse kaotus on tragöödia, kuid kinnitas parlamendi ees, et ta ei saanud luua ohtlikku pretsedenti. «Ma ei taha, et rohkem lapsi viidaks sõjatsooni, sest nende vanemad arvavad, et nad aidatakse automaatselt välja,» ütles ta.

ISISega liitus Süürias ja Iraagis kokku umbes 900 Briti kodaniku ning tänavu märtsi seisuga oli neist koju tagasi pöördunud umbes 400 inimest, viimastest vähemalt kümnendik on saadetud kohtu ette. Umbes 150 ISISega ühinenud britti on saanud surma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles