Kasahstani analüütik: toetusfondid toidavad siin sugulasi ja sõpru

Aimar Ventsel
, etnoloog
Copy
Vaade Almatõ Rohelisele turule. Hoolimata võimude ametlikust statistikast, on tegelik inflatsioon kõrgem ja turul tuleb maksta arvatust rohkem. 
Vaade Almatõ Rohelisele turule. Hoolimata võimude ametlikust statistikast, on tegelik inflatsioon kõrgem ja turul tuleb maksta arvatust rohkem. Foto: Šamil Žumatov/Reuters/Scanpix

Kasahstani majanduse probleem on ebakompetentsed juhid, kes sageli ei kontrolli tellimuse täitmise kvaliteeti, ütles varem keskpangas töötanud, kuid praegu sõltumatu analüütikuna pankade ja ettevõtete heaks töötav Aleksandr Jurin (39), kes on Kasahstanis tuntud oma teravate väljaütlemiste poolest riigi majanduse seisukorra kohta.

Milline on praegu (intervjuu toimus juuni alguses – toim) Kasahstani majanduse seisukord?

Kasahstani majanduse puhul on olulised kaks asja: riiklik ideoloogia ja asjade tegelik olukord. Ideoloogia seisneb juba selles, et esitatakse kõverat statistikat. See on ka põhjus, miks inimesed ei usalda ametlikke andmeid. Kui teile räägitakse, et inflatsioon on kolm protsenti, teie maksate aga 25–50 protsenti rohkem, kui arvestasite, siis ei tekigi usaldust.

Riigiasutuste avalikustatud näitajate põhjal läheb majandus ülesmäge. Nende andmete usaldusväärsust on väga raske kontrollida ja ma teen seda alati ise.

Kui nüüd rääkida ametlikust statistikaga manipuleerimisest, siis jutt Kasahstani suurest SKTst tähendab tegelikult seda, et suur osa sellest SKTst asub väljaspool Kasahstani. Ehk siis suur osa naftamüügi tulust ei jõua Kasahstani. See on välismaa pangakontodel ega jõua Kasahstani börsile

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles