Jeffrey Epsteini surma ümbritsevad vandenõuteooriad (1)

Copy
Jeffrey Epstein.
Jeffrey Epstein. Foto: Capital Pictures/MediaPunch / PLF/MPI/Capital Pictures / Scanpix

Miljardär Jeffrey Epstein, kes vahistati süüdistatuna alaealiste kupeldamise organiseerimises, sooritas laupäeval enesetapu. Vandenõuteooriad seovad mõjuvõimsa mehe surma endise presidendi Bill Clintoni ja praeguse presidendi Donald Trumpiga.

Laupäeva hommikul leiti Jeffrey Epstein oma vangikongist surnuna ning vaatamata katsetele teda elustada, tunnistati Epstein surnuks lähedalasuvas Manhattani haiglas.

66-aastane Jeffrey Epstein vahistati eelmise kuu alguses, süüdistatuna alaealiste kupeldamise organiseerimises.

Miljardär ennast kohtus süüdi ei tunnistanud ning jäi ootama järgmise aasta algusesse planeeritud kohtuprotsessi. Süüdimõistmise korral oleks teda oodanud 45 aastat kestev vanglakaristus.

Kuigi Epsteini surma peetakse enesetapuks, siis hakkasid pärast tema surma levima vandenõuteooriad. Seekord oli aga üllatav, et ka tuntud poliitikud ja uudistediktorid levitasid spekulatsioone, mida tavaliselt teevad pigem äärmuslike vaadetega inimesed, vahendab BBC.

Näiteks MSNBC uudistesaate Morning Joe saatejuht Joe Scarborough kirjutas Twitteris: «Mees, kellel oli informatsiooni, mis oleks hävitanud rikkaid ja mõjuvõimsaid mehi, leitakse surnuna oma vangikongist. Kui etteaimatavalt… venepärane.»

New Yorgi linnapea ja 2020. aasta presidendivalimiste kandidaadi Bill de Blasio sõnul oli see «liiga mugav», et Epsteinil ei ole enam võimalik anda tunnistusi, mis oleks võinud tuua kaasa kriminaalsüüdistusi tema mõjuvõimsatele tuttavatele.

«Mida paljud nüüd teada tahavad, mida ta teadis?» pöördus ta reporterite poole. «Kui palju teisi miljonäre ja miljardäre võtsid osa samasugustest ebaseaduslikest tegevustest, nagu ta ise?»

#ClintonBodyCount ja #TrumpBodyCount

Nädalavahetusel levisid Twitteris teemad #EpsteinMurder, #ClintonBodyCount ja #TrumpBodyCount, esimene neist oli laupäeval populaarne kogu maailmas.

#ClintonBodyCount oli populaarne konservatiivide seas, kes seostasid Bill ja Hillary Clintonit Epsteini surmaga.

Trump jagas Twitteri vahendusel koomik Terrence K. Williamsi säutsu, milles Williams seadis kahtluse alla, kuidas keegi saab sooritada enesetapu ajal, mil tema suhtes teostati järelvalvet.

Koomiku sõnul on mehe surma taga Clintonid seepärast, et Epsteinil oli kompromiteerivat informatsiooni Bill Clintoni kohta.

See vandenõuteooria sai alguse 1990-ndatel, mil Clintonite perekonda hakati süüdistastama oma vaenlaste tapmises, vahendab BBC.

Samal ajal aga levis Twitteris ka teine teooria – et just Trump see, kes Epsteini surmas süüdi on. Selle teooria pooldajad viitasid lähedastele suhetele presidendi ja Epsteini vahel, mida Trump maha vaikida üritab, vahendab Salon.

Trump ja Clinton on mõlemad eitanud, et teadsid Epsteini kuritegevusest. Trump tunnistas, et tundis Epsteini, kuid et ei olnud temaga kaua läbi käinud.

Clintoni pressiesindaja sõnul oli endine president neli korda reisinud Epsteini lennukiga aastatel 2002-2003, kuid neid saatis kogu reisi saatel salateenistus. Ka Clintoni pressiesindaja kinnitas, et ekspresident polnud teadlik miljardäri kuritegudest.

Varasem enesetapukatse

Teine ühine joon levivates vandenõuteooriates on see, et Epstein eemaldati järelevalve alt vaatamata varasemale enesetapukatsele. Seetõttu on mõned kommentaatorid hakanud pidama ka esimest enesetapukatset mõrvakatseks, vahendab Associated Press. 

Trumpi advokaadi Rudy Giuliani sõnul aitavad vanglas olnud kaamerad saada neile küsimustele vastused. «Kes vaatas? Mida kaamera näitab?… Lähtuge motiividest,» säutsus Giuliani Twitteris laupäeval.

Endine Manhattani föderaalprokurör Preet Bharara usub, et vangla kaamerate salvestused annavad Epsteini surma kohta vastuseid. «Loodetavasti on need täielikud, veenvad ja kaitstud,» ütles ta Twitteri vahendusel.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles