Argentina peeso kukkus Macri valimiskaotuse järel pea 19 protsenti

Copy
Mauricio Macri.
Mauricio Macri. Foto: JUAN IGNACIO RONCORONI / EPA

Argentina peeso kukkus esmaspäeval valuutaturgude avanemise järel dollari suhtes pea 19 protsenti, pärast seda kui president Mauricio Macri sai eelvalimistel hävitavalt lüüa.

Vääring kukkus varem päeval 53 peesole dollari kohta ja sulgus tasemel 57,30, võrreldes reedese 46,55 peesoga.

Argentina börs langes samal ajal pea 38 protsenti. Mervali indeks kukkus 37.93 protsenti tasemele 27,530.80, kui mitmed suuremad aktsiad kaotasid kuni poole väärtusest.

Macri sai pühapäeval erakondade eelvalimistel hävitavalt lüüa ja jäi 15 protsendipunktiga alla vasaktsentristlikule kandidaadile Alberto Fernandezile.

Argentina oli juba enne seda majandusraskustes ja vaesuses all kannatab iga kolmas inimene. Esimesel poolaastal oli inflatsioon Argentinas 22 protsenti.

Kuna erakonnad on oma presidendikandidaadid oktoobris toimuvate valimiste eel juba lukku pannud, siis olid need oktoobris toimuvate valimiste eel nagu üleriiklikud arvamusküsitlused.

Ärimeelne Macri tunnistas, et need olid talle "halvad valimised".

Presidendivalimiste esimene voor toimub 27. oktoobril. Kui keegi ei kogu seal vähemalt 45 protsenti häältest või 40 protsenti 10-protsendise edumaaga, siis toimub 24. novembril teine voor.

Kui Fernandez saab oktoobris sama tulemuse mis praegu, siis saab temast president. Macri lootis saada teise ametiaja, kuid tema šansid näivad olevat olematud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles