Brasiilia president hoiatas argentiinlaste väljarände eest

Copy
Brasiilia president Jair Bolsonaro.
Brasiilia president Jair Bolsonaro. Foto: ADRIANO MACHADO/REUTERS/Scanpix

Brasiilia president Jair Bolsonaro hoiatas esmaspäeval võimaliku väljarände eest Argentinast pärast seda, kui ärimeelne president Mauricio Macri presidendivalimiste eelvalimistel hävitavalt lüüa sai. 

Populistist vasaktsentristliku kandidaadi Alberto Fernándeze ülekaalukas võit sümboolsel eelhääletusel tõi kaasa argentina peeso järsu nõrgenemise USA dollari suhtes ja saatis Buenos Airese börsi langusesse. 

«Me ei taha, et meie Argentina vennad siia põgeneksid,» lausus paremäärmuslane Bolsonaro, kõrvutades Fernándeze asepresidendi kandidaati, endist presidenti Cristina Kirchnerit Venezuela sotsialistist presidendi Nicolás Maduro ja Kuuba kauaaegse riigijuhi Fidel Castroga. 

Aastatel 2007-2015 Argentinat valitsenud Kirchnerit määrivad korruptsiooniskandaalid, kuid ta on rahva seas jätkuvalt populaarne. 

Bolsonaro sõnul võib Kirchneri võimule naasmine asetada Argentina «samale rajale Venezuelaga», kust süvenev poliitiline ja majanduskriis on sundinud põgenema miljoneid inimesi. 

«Kui vasakpoolsed Argentinasse naasevad, võime saada uue Roraima,» ütles Brasiilia president, viidates riigi põhjapoolseimale osariigile, kus elab tuhandeid venezuela põgenikke. 

Fernández edestas argentiinlaste jaoks kohustuslikel eelvalimistel Macrit 15 protsendiga häältest. 

Presidendivalimiste esimene voor, kus Fernández ja Macri ning ülejäänud kandidaadid vastamisi lähevad, peetakse 27. oktoobril. Kui keegi ei kogu avavoorus vähemalt 45 protsenti häältest või 40 protsenti 10-protsendise edumaaga, siis korraldatakse 24. novembril teine voor.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles