Trudeau lubab teha tulirelvade kättesaamise riigis raskemaks

BNS
Copy
Kanada peaminister Justin Trudeau
Kanada peaminister Justin Trudeau Foto: Peter Mccabe / The Canadian Press/PA Images/Scanpix

Kanada peaminister Justin Trudeau lubas Torontos toimunud tulistamiste järel, et kui tema Liberaalne Partei oktoobris uuesti võimule valitakse, siis teeb ta tulirelvade kättesaamise riigis raskemaks.

Samas jäi lubadusest välja käsitulirelvade keeld, mida nõuab Toronto linnapea John Tory.

Möödunud pühadenädalavahetusel sai Torontos tulistamistes haavata 17 inimest. Sellega tõusis riigi suurimas linnas tänavu toimunud tulistamiste arv 267-le.

Eelmisel aastal oli arv samal perioodil 248.

«Hiljutised tulistamised on rõhutanud vajadust tervemõistusliku tulirelvapoliitika järgi,» lausus peaminister.

«Vajame tegusid. Aga linnapea Tory ja mina oleme ühel meelel, et sellest probleemist me ennast välja vahistada ei saa.»

Enamike tulistamiste põhjuseks peetakse jõuguvägivalda ja seadusvastaselt saadud tulirelvi.

Kuigi tulirelvavägivald on Kanadas harvem ja tagasihoidlikum kui kõrvalasuvas USA-s, siis on see ikkagi saamas eelseisvate valimiste üheks põhiteemaks. Liberaalide põhirivaal Konservatiivne Partei tahab probleemi lahendada tulirelvadega toime pandud kuritegude karistuste karmistamisega.

Erakonnad on valimiste eel arvamusküsitlustes sisuliselt kõrvuti.

Trudeau tõi esile oma valitsuse hiljutised püüdlused tulirelvavägivalda vähendada. Meetmete seas olid taustakontrolli tugevdamine, jaemüüjatele kehtestatud uued andmete talletamise kohustused, relvatranspordi piiramine ning relvasmugeldamise väljajuurimine.

«Tunnistame, et liiga paljud pered üle Toronto on sel suvel pidanud kannatama (tulirelva)vägivallast tingitud tragöödiat,» lausus ta.

«Teame, et teha on veel,» lisas ta. «Seepärast ootame pikisilmi plaani esitamist, millega jätkame investeerimist meie tulirelvade kontrolli ning meie kogukondade turvalisena hoidmisesse. Täpselt sellega me tugevama mandaadiga edasi liigumegi.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles