Video: Jaapani tempel võttis tööle robotpreestri

, ajakirjanik, AFP
Copy
Budismi halastusejumaluse Kannoni järgi vormitud humanoid Mindar peab jutlusi Kodaiji templis Kyotos.
Budismi halastusejumaluse Kannoni järgi vormitud humanoid Mindar peab jutlusi Kodaiji templis Kyotos. Foto: CHARLY TRIBALLEAU / AFP / Scanpix

400 aastat vana Jaapani tempel loodab suurendada huvi budismi vastu robotpreestriga, kes pühakoja hinnangul muudab kogu nende usu olemust, hoolimata sellest et kriitikud võrdlevad uut pühameest Frankensteini koletisega.

Jaapanis Kyotos Kodaiji templis peab jutlusi halastusejumaluse Kannoni järgi vormitud humanoid ning tema inimkolleegid ennustavad, et ühel päeval võib ta oma tehisintellekti abil jõuda piiritu tarkuseni.

«See robot ei sure kunagi, see vaid uuendab end ja areneb,» rääkis preester Tensho Goto AFP-le. «Selles peitub roboti ilu. See saab jäädvustada teadmisi igavesti ja piiramatult. Tänu tehisintellektile loodame, et see ulatub tarkuseni, mis suudab aidata inimesi üle ka kõige rängematest muredest. See muudab budismi.»

Täiskasvanud inimese suurune robot alustas teenistust juba mõne aja eest ning suudab liigutada oma keret, käsi ja pead. Ainult tema käed, nägu ja õlad on kaetud inimnahka meenutava silikooniga.

Kui humanoid surub oma käed palveks kokku ning kõneleb rahustaval toonil, on kõik tema mehaanilised osad selgelt nähtavad: tema avatud kolju on täidetud tulede ja juhtmetega, mis väänlevad ümber tema alumiiniumist sooneutraalse keha.

Enim kriitilised on Kodaiji templi preestri suhtes peamiselt välismaalased. «Lääne inimesed on robotist enim häiritud,» kinnitas Goto. «See võib olla Piibli mõju, aga lääne inimesed on võrrelnud seda ka Frankensteini koletisega. Jaapanalastel pole robotite suhtes eelarvamusi. Me oleme kasvanud üles koomiksilugudega, kus robotid on meie sõbrad. Lääne inimesed mõtlevad teisiti.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles