Kokkuleppeabielud ei ole koormaks vaid arengumaades elavatele tüdrukutele. Ohvriks langevad samamoodi poisid, kelle eakaaslased lääneriikides käivad alles põhikoolis. Need on noored, kellelt röövitakse lapsepõlv.

Lapsena abiellunute arv küündib UNICEFi teatel maailmas kokku 765 miljoni inimeseni. Nende seas on hinnanguliselt 115 miljonit poissi ja meest, kes abiellusid lapsena, neist omakorda 23 miljonit sõlmisid abielu veel enne 15. eluaasta täitumist.

UNICEFi andmetest selgub, et olukord lapspruutidega on veel märksa hullem. Leiti, et alaealisena oli sunnitud abielluma iga viies alaealine tüdruk. Selliste karmide arvude valguses pole imestada, et lapspeigmeeste probleem on lapspruutidega võrreldes saanud suurte rahvusvaheliste organisatsioonide poolt märksa vähem tähelepanu.

Abielud, mille üks osapool on alaealine, sõlmitakse enamasti praktilistel põhjustel. Üks selline näide on afgaan Mohammed Wali lugu, mille tõi avalikkuse ette Raadio Vaba Euroopa / Raadio Vabadus. Wali lesestunud ema hakkas korraldama oma poja abielu 24-aastase naisega ajal, mil poiss oli kõigest 12-aastane.

Kommentaarid (3)
Copy