Pelosi sidus USA-ÜK kaubandusleppe Suure Reede leppe austamisega

Copy
USA esindajatekoja spiiker Nancy Pelosi 9. augustil El Salvadori pealinnas San Salvadoris.
USA esindajatekoja spiiker Nancy Pelosi 9. augustil El Salvadori pealinnas San Salvadoris. Foto: Jessica Orellana / REUTERS/Scanpix

USA võimalik kaubandusleping Suurbritanniaga on hukule määratud, kui Ühendkuningriigi lahkumine Euroopa Liidust kahjustab Põhja-Iiri rahulepet, hoiatas Ühendriikide esindajatekoja spiiker Nancy Pelosi kolmapäeval. 

«Mis tahes kuju see ka ei võtaks, Brexitil ei tohi lubada ohustada Suure Reede kokkulepet, muuhulgas sujuvat piirirežiimi Iiri Vabariigi ja Põhja-Iirimaa vahel,» lausus kongressi kõrgeim demokraat avalduses. 

«Kui Brexit peaks kahjustama Suure Reede kokkulepet, ei ole mingit võimalust, et USA-Briti kaubandusleping kongressi läbib,» sõnas Pelosi. 

USA riikliku julgeoleku nõunik John Bolton ütles esmaspäeval Londonis, et president Donald Trumpi valitsus tahab sõlmida Suurbritanniaga pärast selle EL-ist lahkumist kiiresti kaubandusleppe. 

1998. aasta Suure Reede rahuleppega lõppes Põhja-Iirimaal 30 aastat kestnud vägivald Briti kroonile lojaalsete protestantide ja Iirimaaga liitumist nõudvate vabariiklaste vahel, milles osales ka Briti sõjavägi.

Brexiti kõnelustel on Põhja-Iirimaa küsimusest saanud peamine komistuskivi eelkõige seetõttu, et Suurbritannia EL-ist lahkumise korral saab Iirimaa ja Põhja-Iirimaa vahelisest piirist EL-i välispiir. 

Brexiti korral võib tekkida Iiri saarele füüsiline piiritaristu, Suure Reede lepe aga näeb ette mõnede kaupade vaba liikumist üle Iirimaa ja Põhja-Iiri piiri.

Praegu liiguvad kaubad ja inimesed sujuvalt üle Iirimaa ja Põhja-Iirimaa piiri, sest nii Iirimaa kui ka Ühendkuningriik on EL-i liikmed. 

Briti parlamendis praeguseks kolm korda tagasi lükatud lahkumislepe EL-iga sisaldab Iiri kaitsemeedet, mille ülesanne on säilitada see olukord Brexitist sõltumata. 

Briti peaminister Boris Johnson nõuab Iiri kaitsemeetme kõrvaldamist lahkumisleppest ja on hoiatanud, et viib Suurbritannia 31. oktoobril vajadusel leppeta EL-ist välja. 

Pelosi andis kolmapäeval mõista, et vabariiklased hääletaksid USA-ÜK kaubandusleppe vastu koos tema demokraatidega, kui Brexit peaks Suure Reede rahulepet kahjustama. 

«Ameerika rahvas väärtustab Suure Reede leppe toodud rahu ja Ühendriikide kongressis hakatakse seda ägedalt kaitsma mõlema partei ja mõlema koja osavõtul,» lausus esindajatekoja spiiker. 

USA kongressi Iirimaa sõprade saadikurühma vabariiklasest kaasesimees Pete King ütles väidetavalt, et avatud Iiri piiri ohtuseadmine on tarbetu provokatsioon, ja et vabariiklased ei kõhkleks selles küsimuses Trumpi trotsida. 

Need kongressi saadikud, kes usuvad tugevalt Põhja-Iirimaasse ja Suure Reede leppesse, «oleksid kindlasti valmis minema vastuollu presidendiga», lausus King Briti ajalehele Guardian. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles