NATO: Vene hävitaja lähenes ohtlikult Hispaania sõjalennukile (4)

BNS
Copy
Vene hävitaja Su-27 saatis kaitseministri lennukit.
Vene hävitaja Su-27 saatis kaitseministri lennukit. Foto: Vadim Savitski/TASS/Scanpix

Vene sõjalennuk lähenes NATO Balti õhuturbemissioonil osalevale Hispaania hävitajale ohtlikul viisil, täpsustas NATO teisipäevast vahejuhtumit, kui alliansi hävitajad püüdsid saata Vene kaitseministri Sergei Šoigu lennukit. 

Vene meedia teatel peletasid Vene hävitajad Hispaania hävitajad eemale, kui need olid lähenenud Šoigu lennukile. 

NATO kinnitas, et intsident sai alguse sellest, kui Läänemere kohal tuvastati teisipäeval üks Vene TU-214 ning kaks hävituslennukit. 

«NATO võib kinnitada, et Vene Tu-214 lennukit, mida saatsid kaks Vene Su-27 hävitajat, jälgiti Läänemere kohal varasel pärastlõunal (kohaliku aja järgi) 13. augustil. Tu-214 lennuplaan oli korrektne, samuti tuvastati ennast ja vastati kutsungile. Kaks eskortivat Su-27 lendasid ilma lennuplaanita ja nende transponderid olid välja lülitatud, samuti ei vastanud need lennujuhtidele,» ütles NATO sõjaväeametnik kolmapäeval BNS-ile. 

Seejärel saadeti Leedu õhuväebaasist olukorda õhust jälgima kaks F-18 hävituslennukit, lisas allikas. «Sarnaseid tuvastusi viiakse regioonis läbi regulaarselt peaaegu iga päev,» lisas ta. 

«Kui lennukite eesmärgi hindamine oli läbi viidud, pöörasid kaks F-18 hävitajat vasakule, et eemalduda tuvastatud lennukist. Vahetult enne seda pööras ka üks hävitaja Su-27 vasakule ja peaaegu lendas ühe F-18 trajektoorile ohtlikul viisil. Tänu F-18 piloodi kiirele ja professionaalsele reaktsioonile õnnestus vältida mõlemale lennukile potentsiaalselt ohtlikku olukorda,» ütles ametnik.  

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles