Lõuna-Korea president pakkus Jaapanile lepitust

BNS
Copy
Lõuna-Korea president Moon Jae-in Oslos.
Lõuna-Korea president Moon Jae-in Oslos. Foto: RYAN KELLY / AFP / Scanpix

Lõuna-Korea president Moon Jae-in pakkus neljapäeval Jaapanile kahe riigi tülis lepitust, kui Tokyo peaks valima vastasseisu asemel dialoogi. 

Kahe turumajandusega USA demokraatlikku liitlasriigiga vahel kestab mitmendat kuud diplomaatiline tüli, mille juured on Jaapani koloniaalpoliitikas Korea poolsaarel 20. sajandi esimesel poolel. 

Tokyo ja Souli suhted on langenud madalseisu pärast mitut Lõuna-Koreas langetatud kohtuotsust, mis käsivad Jaapani firmadel maksta sõjaaegse sunnitöö eest lõunakorealastest ohvritele hüvitist. 

Jaapan reageeris kohtuotsustele piirangute kehtestamisega Lõuna-Korea tehnoloogiakaupade ekspordile. Lisaks on Jaapan teatanud, et eemaldab Lõuna-Korea alates 28. augustist riigi eelisseisundis ekspordipartnerite nimekirjast.

Soul vastas otsusega eemaldada omakorda Jaapan Lõuna-Korea eelisseisundis kaubanduspartnerite nimekirjast ja teatas, et vaatab üle ka leppe, mis reguleerib luureandmete vahetamist kahe riigi relvajõudude vahel.

Lõuna-Korea president püüdis neljapäeval vastasseisu leevendada, öeldes, et Soul on valmis koostööks Tokyoga "õiglase kaubanduse ja koostöö" tagamiseks piirkonnas. 

«Kui Jaapan otsustab valida dialoogi ja koostöö raja, ühendame meeleldi käed,» lausus Moon Korea Jaapani võimu alt vabanemise aastapäevale pühendatud kõnes. 

Moon, kes lubas varem augustis, et Lõuna-Korea ei lase Jaapanil end enam kunagi alistada, kinnitas neljapäeval, et Soul ei ole minevikku kinni jäänud. 

«Mineviku üle mõtisklemine ei tähenda selle külge klammerdumist, vaid sellest jagusaamist ja tuleviku poole liikumist,» sõnas president. 

«Me loodame, et Jaapan etendab juhtivat rolli rahu ja õitsengu edendamises Ida-Aasias samal ajal mõtiskledes mineviku üle, mis tõi tema naaberriikidele ebaõnne,» ütles Moon. 

Kahe USA tähtsa liitlase tüli on tekitanud muret võimalike tagajärgede pärast Souli ja Tokyo julgeolekukoostööle Põhja-Korea raketikatsetuste valguses ning kartusi globaalsete tarneahelate toimimise pärast.

Tokyo hinnangul lahendati kompensatsiooniküsimus lepinguga, millega 1965. aastal riikide suhted normaliseeriti. See hõlmas ka 800 miljoni dollari väärtuses abirahasid ja soodsaid Jaapani laene Lõuna-Koreale. 

Lõuna-Korea president rääkis kõnes ka Põhja-Koreaga jätkuvast diplomaatilisest protsessist ning kinnitas Pyongyangi viimaste nädalate raketikatsetuste valguses, et Souli sõjalised võimed on põhjanaabrist tugevamad. Ta lisas samas, et Soul pingutab pingetõusu ärahoidmise nimel. 

«Nende tegude lõppeesmärk on dialoog, mitte vastasseis,» täpsustas Moon. 

Tema sõnul pakub majanduskoostöö Põhja-Koreaga lahendust probleemidele, millega me praegu silmitsi seisame, nagu «aeglane majanduskasv, madal sündimus ja vananev ühiskond». 

Kahe Korea majandusprojektid on praegu Põhja-Korea tuuma- ja raketiprogrammide tõttu seisakus. 

Moon lubas neljapäeval, et tugevdab eesmärgi «rahu ja taasühinemise saavutamine aastaks 2045» vundamenti, kuigi tema ainus viieaastane ametiaeg presidendina lõpeb 2022. aastal. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles