USA kongressi naisliige nimetas Iisraeli otsust hirmutavaks

BNS
Copy
Ilhan Omar ja Rashida Tlaib
Ilhan Omar ja Rashida Tlaib Foto: ERIN SCOTT / REUTERS

USA kongressi esindajatekoja demokraadist naisliige Ilhan Omar nimetas neljapäeval Iisraeli otsust keelata tal riiki siseneda hirmutavaks.

«See on solvang demokraatlikele väärtustele,» ütles Omar.

«On solvav, et Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu keelab president Donald Trumpi surve all liitlasriigi USA valitsuse esindajatel riiki siseneda,» sõnas naine.

Iisrael teatas varem päeval, et keelab USA kongressi kahel moslemist naisliikmel saabuda kavandatud visiidile juudiriiki, nagu oli ärgitanud tegema ka Trump.

Hiljuti kongressi valitud Ilhan Omar ja Rashida Tlaib on Iisraeli teravalt kritiseerinud palestiinlaste kohtlemise pärast ja toetavad Iisraeli boikoteerimist. Tlaibi pere emigreerus Ühendriikidesse okupeeritud Läänekaldalt.

Siseministeeriumi andmeil on otsus vastavuses seadusega, mis keelab lubamast Iisraeli isikuid, kes toetavad Iisraeli boikoteerimist. 

Peaminister Netanyahu sõnul näitab seadusandjate reisiplaan, et nad kavatsevad taotleda Iisraeli-vastase boikoti tugevdamist.

Iisraeli ametiisikud ütlesid, et kaaluvad Tlaibi eraldiseisvat humanitaartaotlust oma pereliikmete külastamiseks. 

Iisrael teatas oma otsusest varsti pärast seda, kui Trump oli ärgitanud Iisraeli mitte lubama riiki demokraatidest kongressiliikmeid. 

«See näitaks suurt nõrkust, kui Iisrael lubab esindajate Omari ja Tlaibi visiiti,» säutsus Trump Twitteris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles