Hiina riigimeedia: Hongkongis teist Tiananmeni ei tule

Copy
Hiina sõdurid harjutamas täna Hongkongi lähedal Shenzhenis rahutuste mahasurumist.
Hiina sõdurid harjutamas täna Hongkongi lähedal Shenzhenis rahutuste mahasurumist. Foto: THOMAS PETER / REUTERS / Scanpix

Hiina riigimeedia tõotas reedel, et kui Peking peaks Hongkongi rahutusi maha suruma tulema, siis aastakümneid tagasi toimunud verised Tiananmeni väljaku sündmused seal ei kordu.

Hiina viitab Tiananmeni sündmustele haruharva ning Mandri-Hiinas on Tiananmenis toimunu tabuteema. 

Täna aga rõhutas leht Global Times, et 30 aasta taguse ajaga on Hiinal nüüd protestide mahasurumiseks kasutada peenemad vahendid.

«Hongkongi intsident ei saa olema 1989. aasta 4. juuni poliitilise intsidendi kordus,» kirjutas leht toimetajaveerul.

«Hiina on palju tugevam ja küpsem ning tema võime keerulisi olukordi hallata on oluliselt suurenenud.»

Rahutused Hongkongis on kestnud 10 nädalat. Kui varem nõuavad Hongkongi elanikud Mandri-Hiinale väljaandmist ette näinud eelnõu tühistamist, siis nüüd nõuavad nad demokraatlikke õigusi.

Rahutuste käigus on puhkenud ka vägivalda ning Pekingist tulevad aina ägenevad avaldused tekitasid kartuse, et Peking võib üritada suruda rahutused maha sõjalise jõuga.

Kartusi suurendas sõjaväelaste ja soomukite viimine Shenzheni piirilinna. Rahvusvaheline kogukond pelgab Tiananmeni tudengirahutuste mahasurumise kordumist. Tollal lasi sõjavägi tudengite vastu käiku tankid ning paljud inimesed said surma. Ametlikku hukkunute arvu pole, kuid ekspertide arvates said surma sajad kuni tuhanded.

Rahutuste mahasurumise järel jäi Hiina majandus kaheks aastaks seisma ning riigist sai rahvusvaheline paaria.

USA riikliku julgeoleku nõunik John Bolton hoiatas neljapäeval Hiinat uue Tiananmeni toimepanemise eest Hongkongis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles