Prantsuse ämblikmees naasis Hongkongi rahusõnumiga

Copy
Prantsuse ronija Alain Robert riputamas Cheung Kongi keskuse külge oma rahuplakatit.
Prantsuse ronija Alain Robert riputamas Cheung Kongi keskuse külge oma rahuplakatit. Foto: ANN WANG / REUTERS / Scanpix

Alain Robert, keda nimetatakse ka Prantsuse ämblikmeheks, ronis Hongkongi pilvelõhkuja otsa ja riputas sinna rahusõnumiga plakati.

Tuntud Prantsuse ronijat Alain Robert'i nähti eile ronimas Cheung Kongi pilvelõhkuja otsa, kuhu ta kinnitas rahuplakati. Plakatil on Hongkongi ja Hiina lipud ning selle all on sümboliseeritud käepigistust.

57-aastase mehe sõnul oli tema seekordse ronimise eesmärgiks «kiireloomuline üleskutse rahule».

Hongkongis käivad juba mitmendat kuud valitsusvastased meeleavaldused, mis on paaril korral lõppenud ka vägivaldsete kokkupõrgetega meeleavaldajate ja politsei vahel. 

«Võib-olla see, mis ma teen, toob kaasa pingete languse ja võib-olla toob see kaasa naeratuse. See on igatahes minu lootus,» ütles Robert meediale.

Nagu ka varem, ei kasutanud Robert ka seekord pilvelõhkuja tippu ronimisel köisi ega rakmeid.

Trikk tõi vastakaid reaktsioone

Robert ütles, et tema sõnumiks 68-korruselise Cheung Kongi keskuse tippu ronimisel oli «kiireloomuline üleskutse rahule ja läbirääkimine Hongkongi inimeste ja nende valitsuse vahel».

Paljud pole tema sõnumiga nõus. Austraalias elav Hiina dissident ja karikaturist Badiucao küsis Twitteri vahendusel: «Kas sa tõesti soovid suruda kätt lihunike ja diktaatoritega?»

«See näitab, et võõrad ei saa aru Hongkongi ja Hiina vahelise probleemi tuumast,» ütles üks Hiina internetikasutaja uudist kommenteerides, vahendab The Telegraph. 

Cheung Kongi keskuse omanik ja üks Aasia rikkamatest inimestest, miljardär Li Ka Shing, oli samaks päevaks ostnud mitmes Hongkongi ajalehes reklaamiruumi, kutsudes inimesi üles lõpetama viimaste nädalate vägivalda.

Ämblikmehe varasemad ronimissaavutused

Robert viib oma etteasteid tavaliselt läbi ilma ette teatamata ega luba küsimata. Lisaks on ta ka varem Hongkongi kõrgrajatiste otsas turninud, 2009. aastal käis ta ära ka Cheung Kongi keskuse otsas. Eelmisel augustil keelas linna kohus tal aastaks hoonete otsa ronimise, kuid seni pole kindel, kas keeld on nüüdseks läbi saanud.

Selle aasta alguses peeti ämblikmees kinni Filipiinidel pärast seda kui ta oli roninud pealinnas Manilas 47-korruselise pilvelõhkuja otsa.

Prantsuse ämblikmees peeti kinni pärast ronimist Manila pilvelõhkujatel.
Prantsuse ämblikmees peeti kinni pärast ronimist Manila pilvelõhkujatel. Foto: ELOISA LOPEZ / REUTERS / Scanpix

Ta on roninud ka Dubais oleva maailma kõrgeima hoone Burj Khalifa otsa. Samuti on ta roninud Malaisia Petronas Towersi, Taiwani Taipei 101 ja Londoni Heroni pilvelõhkuja otsa.

Hongkongi meeleavaldused algasid aprillis reaktsioonina vastuolulisele seaduseelnõule, mille kohaselt võinuks kahtlusalusi välja saata Mandri-Hiinasse. Kriitikute sõnul oleks seda seadust hakatud ära kasutama dissidentide vaigistamiseks.

Kuigi Hongkongi valitsus on praegu seaduseelnõust loobunud, siis meeleavaldused jätkuvad. Lisaks seaduse tühistamisele nõutakse ka demokraatlikke reforme ning politsei tegevuse uurimist meeleavalduste ajal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles