Iraani vabastatud tanker võttis Gibraltarilt suuna Vahemerele

Copy
Iraani supertanker Grace 1 Gibraltari rannikul 15. augustil.
Iraani supertanker Grace 1 Gibraltari rannikul 15. augustil. Foto: JORGE GUERRERO / AFP / Scanpix

Iraani naftatanker, mille Gibraltar koos Briti võimudega kinni pidas, lasti vabaks ning valmistub seilama Vahemere poole.

Laeva pidasid 4. juulil kinni Gibraltar ja Briti kuninglik merejalavägi, sest kahtlustati, et alus viib naftat Süüriasse Baniase naftatöötlustehasesse. Süüriale aga kehtivad Euroopa Liidu ja USA sanktsioonid, mida oleks sinna nafta kohaletoimetamisega rikutud.

Iraan kaaperdas vastusena Briti tankeri Stena Impero.

Tanker Grace 1 saab uue nime ja vahetab Panama lipu Iraani oma vastu, ütles Iraani sadama- ja merendusameti asejuht Jalil Eslami riigitelevisioonis. «Omaniku palvel suundub Grace 1 Vahemerele pärast Iraani Islamivabariigi lipu alla minemist ja ümbernimetamist Adrian Daryaks,» lausus Eslami.

«Laev oli Vene päritolu, seilas Panama lipu all ning kandis kaht miljonit barrelit Iraani naftat,» lisas ta.

Gibraltari ülemkohus käskis neljapäeval tankeri vabaks lasta, sest Iraanilt saadi kirjalik lubadus, et Grace 1 ei suundu ühtegi riiki, millele kehtivad EL-i sanktsioonid.

Tunde enne kohtu otsust üritas USA presidendi Donald Trumpi valitsus nõuda Gibraltari ametivõimudelt kinnipidamise pikendamist.

Iraani välisminister Mohammad Javad Zarif säutsus Twitteris, et USA «piraatluse» katse nurjus ning see näitas Trumpi valitsuse «põlgust seaduse vastu».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles