Kohutav koht! Kurikuulsaim vangla üle maailma (1)

Sander Ilvest
Copy
Maailma kurikuulsaim vangla Alcatraz tegutses aastatel 1934-1963.
Maailma kurikuulsaim vangla Alcatraz tegutses aastatel 1934-1963. Foto: Sander Ilvest

Maailma ühe ikoonilise linna San Francisco juures lahes on saar, kus 1963. aastani tegutses range režiimiga Alcatrazi föderaalvangla. Kuulduste järgi hirmsaim paik, kuhu sattuda ja kust olla olnud võimatu põgeneda.

Tänapäeval on sellest saanud turismimagnet, mis tõmbab ligi aina rohkem külastajaid. Kel plaanis San Franciscosse minna, sel tasub Alcatraz kindlasti plaani võtta, aga piletid tuleks varakult ära osta. Minul kulus vangla ja selle territooriumi ülevaatamiseks pisut üle kahe tunni ja iga hetk oli väärt 30 dollarit, mis sai piletile kulutatud. Lisaks kõigele muule avaneb saarelt suurepärane vaade linnale.

Maailma kurikuulsaim vangla Alcatraz tegutses aastatel 1934-1963.
Maailma kurikuulsaim vangla Alcatraz tegutses aastatel 1934-1963. Foto: Sander Ilvest

1860. aastal Alcatrazi saarel tegutsema hakanud vanglas hoiti esialgu distsipliiniga pahuksisse sattunud sõdureid. 1932 hakati kompleksi uuendama ja ümber ehitama ning aastaks 1934 oli endisest militaarvanglast saanud Ameerika Ühendriikide esimene range režiimiga põgenemiskindel kinnipidamisasutus.

Kohta, kuhu varem keegi sattuda ei tahtnud, külastab nüüd igal aastal umbes 1,5 miljonit inimest. Ometigi pole koht ülerahvastatud.
Kohta, kuhu varem keegi sattuda ei tahtnud, külastab nüüd igal aastal umbes 1,5 miljonit inimest. Ometigi pole koht ülerahvastatud. Foto: Sander Ilvest
1957. aastal saadeti 23-aastane varas ja võltsija William Baker Alcatrazi range režiimiga vanglasse. Seal õppis ta tšekke võltsima ja teenis selle eest lisaks rohkem kui 50 vangla-aastat. Mees on kirjutanud oma vanglaelust raamatu ning jagab nüüd kohapeal ka autogramme.
1957. aastal saadeti 23-aastane varas ja võltsija William Baker Alcatrazi range režiimiga vanglasse. Seal õppis ta tšekke võltsima ja teenis selle eest lisaks rohkem kui 50 vangla-aastat. Mees on kirjutanud oma vanglaelust raamatu ning jagab nüüd kohapeal ka autogramme. Foto: Sander Ilvest
Munapuder, röstsai, kohv: vanglas pakuti üsna tavapärast sööki.
Munapuder, röstsai, kohv: vanglas pakuti üsna tavapärast sööki. Foto: Sander Ilvest
Tugevad turvameetmed ja asukoht San Francisco lahes muutsid endise föderaalvangla põgenemiskindlaks. Ometi leidus vange, kes püüdsid seda arvamust kummutada.
Tugevad turvameetmed ja asukoht San Francisco lahes muutsid endise föderaalvangla põgenemiskindlaks. Ometi leidus vange, kes püüdsid seda arvamust kummutada. Foto: Sander Ilvest
1962. aasta juunis põgenes oma kongidest kolm vangi, kes olid seina sisse lusikaga augud uuristanud. Aja võitmiseks panid nad oma vooditesse nukud ja põgenesid saarelt vihmamantlitest ehitatud parvega. Vange ei leitud kunagi, kuid uurijad usuvad, et nad hukkusid külma San Francisco lahte ületades.
1962. aasta juunis põgenes oma kongidest kolm vangi, kes olid seina sisse lusikaga augud uuristanud. Aja võitmiseks panid nad oma vooditesse nukud ja põgenesid saarelt vihmamantlitest ehitatud parvega. Vange ei leitud kunagi, kuid uurijad usuvad, et nad hukkusid külma San Francisco lahte ületades. Foto: Sander Ilvest
Elu trellide taga, see rusuv tunne on kurikuulsas vanglas alles ka tänase külastaja jaoks.
Elu trellide taga, see rusuv tunne on kurikuulsas vanglas alles ka tänase külastaja jaoks. Foto: Sander Ilvest
Vange lasti sellele väljakule nädalavahetustel ja riigipühadel kuni viieks tunniks. Mehed mängisid pesapalli ja malet ja tegelesid muude asjadega. Tihti muutis aga külm ja tugev tuul õues viibimise ebamugavaks.
Vange lasti sellele väljakule nädalavahetustel ja riigipühadel kuni viieks tunniks. Mehed mängisid pesapalli ja malet ja tegelesid muude asjadega. Tihti muutis aga külm ja tugev tuul õues viibimise ebamugavaks. Foto: Sander Ilvest
Süngusega timmitud miljoni dollari vaade saarelt.
Süngusega timmitud miljoni dollari vaade saarelt. Foto: Sander Ilvest
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles