Austria peatas uurimise Saksa välisluureameti nuhkimise suhtes

Copy
Saksa välisluureteenistus Bundesnachrichtendienst (BND)
Saksa välisluureteenistus Bundesnachrichtendienst (BND) Foto: Reuters / Scanpix

Austria prokurörid teatasid eile, et peatasid juurdluse kahtlustuste suhtes, et Saksa välisluureteenistus (BND) on naaberriigis süstemaatiliselt nuhkinud poliitikute, rahvusvaheliste organisatsioonide ja firmade järele. 

Uurimine «katkestati, sest praegu puuduvad selle edasiviimiseks käepärased liinid,» lausus Viini prokuratuuri pressiesindaja Nina Bussek AFP-le. 

Austria päevaleht Standard tõi eelmise aasta juunis ära pika nimekirja sihtmärkidest, mille järele BND aastatel 1999-2006 luuras, sealhulgas 2000 laua- ja mobiiltelefoni numbrit, ministeeriumide, rahvusvaheliste organisatsioonide, saatkondade ja Austrias tegutsevate ettevõtete elektronposti aadresse ja fakse.

Saksa välisluureameti sihikul olnud rahvusvaheliste organisatsioonide seas olid Naftat Eksportivate Riikide Organisatsioon (OPEC), Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsioon (OSCE) ja Rahvusvaheline Aatomienergiaagentuur (IAEA), mille kõigi peakorter asub Viinis.

Austria president Alexander Van der Bellen ärgitas seejärel Saksa võime asjas täielikku selgust looma, toonane kantsler Sebastian Kurz aga kutsus Berliini põhjalikule koostööle, et heita valgust artiklitele, mis puudutavad föderaalse luureteenistuse BND varasemat tegevust.

«Luuramine sõbralike riikide vahel on mitte ainult mittesoovitav, vaid ka vastuvõetamatu,» lausus Van der Bellen pressikonverentsil. 

Austria sisejulgeolekuteenistuse BVT direktor Peter Gridling ütles Standardile, et Austria uurimisel on «vähe edulootust», kuna Saksamaa ei teeks sellega ilmselt koostööd. 

Bussek lisas, et juurdlust pole ametlikult lõpetatud. «Kui peaksid tekkima uued uurimisliinid, võib see jätkuda, kuid praegu ei ole meil ühtegi,» sõnas ta. 

Saksa meedia väitis 2015. aastal, et BND luuras omal algatusel süstemaatiliselt Saksamaa liitlaste ja erinevate organisatsioonide, nagu Punane Rist ja USA riiklik julgeolekuamet (NSA) järele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles