«Tšornobõli» seriaal toob Leedusse turiste ja kütab katastroofihirmu

Copy
Turistid ekskursioonil Ignalina tuumajaamas.
Turistid ekskursioonil Ignalina tuumajaamas. Foto: PETRAS MALUKAS / AFP / Scanpix

Jalutades Leedu kasutusest kõrvaldatud Ignalina tuumareaktori katusel, kus filmiti telekanali HBO rohkelt kiitust saanud sari «Tšornobõl», kinnitab Ameerika Ühendriikidest kohale sõitnud turist Vytas Miknaitis, et tal pole mingit hirmu.

«Nad teavad, mis nad teevad» lausub Chicagos elav pensionil arvutiinsener, viidates Ida-Leedus asuva Ignalina tuumajaama kolm tundi kestva ekskursiooni korraldajatele.

Kuna Tšornobõlist 450 kilomeetri kaugusel asuv Ignalina tuumajaam on sarnase konstruktsiooniga toonases Ukraina NSVs plahvatanud reaktorile, pakkus see mullu filmitud teleseriaali välivõteteks ideaalset lavakujundust.

Nõukogude ajal ehitatud Leedu ainus tuumajaam oli huvilistele avatud juba enne «Tšornobõli» eetrisse minekut tänavu mais, kuid telesarja edu järellainetus on seda vaatama toonud varasemast rohkem külastajaid.

Turistid kannavad valgeid pükse ja jakke, jalutavad reaktori katusel ning liiguvad mööda erinevaid töökohti, külastades ka juhtimisruumi, mis on väga sarnane teleseriaalis kujutatule. Nad saavad isegi teeselda, et on sarja osalised ning vajutada erinevaid nuppe.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles