«Need olid ungarlased, kes lõid esimese kivi Berliini müürist välja,» lausus aastaid tagasi toonane Saksa kantsler Helmut Kohl. Oma sõnadega viitas ta täna 30 aastat tagasi aset leidnud kogunemisele Ungaris Sporoni linna lähistel, kui raudse eesriidega eraldatud ungarlased ja austerlased otsustasid piiril oma sõprust tähistada ning selle käigus toimunud sümboolne piiri avamine päästis sadadele idasakslastele valla tee läände.

1989. aasta 19. augusti hommik Ungari-Austria piiril, mis oli ühtlasi ka piiriks ida ja lääne vahel, ei tundunud paljulubav: Sporoni linna kohal rippusid taevas sünged pilved, mis ähvardasid nurjata selleks päevaks plaanitud piknikku.

Kogunemine oli ristitud Pan-Euroopa piknikuks – poliitiliseks sümboolseks kogunemiseks piiri ääres, et avaldada toetust Euroopale, mida ei lõhestaks tarad ja tõkked.

Vihm rikkuski igasuguse pikniku selle klassikalises mõttes, kuid asjaolude kokkulangemine tähendas, et muidu ehk ebaõnnestunuks loetud ettevõtmine läks ajalukku kui suur samm raudse eesriide rebenemise poole.

Nimelt oli suur hulk toonase Saksa Demokraatliku Vabariigi (SDV) kodanikke saanud teada, et Austria ja Ungari võimud olid sümboolse sammuna lubanud piknikulistele avada kolmeks tunniks piirivärava Austria poolel asuva Sankt Margarethen im Burgenlandi ning Ungari poolel asuva Sopronkőhida vahel, kirjutas Euronews.

Juba varem oli Ungari kärpinud majandusraskuste tõttu valvet oma piiril ning enne piknikku oli piirivalvuritele antud korraldus mitte tulistada kedagi, kes püüdis põgeneda.

Kommentaarid (1)
Copy