Gran Canariat laastavad leegid on väljunud kontrolli alt

Copy
Maastikupõleng Gran Canarial.
Maastikupõleng Gran Canarial. Foto: AFP/SCANPIX

Kanaaridel Gran Canaria saarel lõõmav maastikupõleng oli tänaseks kontrolli alt väljunud ning selle teelt tuli evakueerida mitu küla.

Saare mägises keskosas laupäeval puhkenud tulekahju on seal viimase 10 päeva jooksul juba kolmas. Seekordses tulekahjus on leegid kohati nii kõrged, et isegi kustutuslennukid ei saa tegutseda.

Tulekahju teelt tuli evakueerida mitu küla, kus elab kokku 9000 inimest, teatas päästeameti pressiesindaja. Evakueeritute täpne arv pole teada.

Ühestki inimohvrist seni andmeid ei ole ning pääsenud on ka Gran Canaria turismitööstus, sest turistid käivad reeglina saare rannakuurortides, mitte sisemaal.

Kustutustöödel osaleb tuhatkond tuletõrjujat ning 14 kopterit ja lennukit. Teisipäeval on oodata veel koptereid.

Päästeameti teatel käib Kanaaride ajaloo suurim kustutustöö ning viimastel aastatel pole isegi Mandri-Hispaanias käinud ühte tulekahjut kustutamas nii palju inimesi ja tehnikat, ütles põllumajandusminister Luis Planas.

Tulekahju on seni laastanud 6000 hektarit ning jõudis Tamadaba rahvusparki. Seal asub puutumata männimets, mida peetakse saare kopsudeks. Leegid ähvardavad veel ühte elurikast paika - Inagua kaitseala.

«See on keskkonnatragöödia,» ütles Kanaari saarte president Ángel Víctor Torres tulekahju kohta.

Põlengud UNESCO biosfäärireservaadis on paiguti nii ägedad, et «meie kustutusvõimekus jääb alla», tunnistas Gran Canaria kriisiameti juht Federico Grillo pühapäeva hilisõhtul.

Põlengu loodeosas on leegid kuni 50 meetri kõrgused, mistõttu kustutustööd on võimatud nii maalt kui ka lennukitelt, lisas päästeameti pressiesindaja.

Ta lisas veel, et kultuurikeskuses Artenaras on sisuliselt lõksus umbes sada inimest. Nad ei saa katastroofialal asuvast külast lahkuda, sest kõik võimalikud evakuatsiooniteed on liiga ohtlikud.

Põllumajandusminister Planas rõhutas, et järgmised 48 tundi on «kriitilised».

Teadlased omistavad metsatulekahjude kiire leviku kliimamuutusele, isegi kui tulekahjud puhkevad sageli inimkäe läbi, ütles Maailma Looduse Fondi (WWF) metsatulekahjude ekspert Lourdes Hernandez.

«Leekide ägedus, nende levimise kiirus ja tulepiiri jõulisus tähendavad, et tulekahju sees tekivad äärmuslikumad ilmatingimused ning vahel lendavad sädemed sadade meetrite kaugusele,» lausus Hernandez.

«Seda tuntakse kui tuletormi. Ja need on tulekahjud, millele ei saa läheneda ning mida ei saa (tuletõrjejõududega) kustutada.» 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles