Conte kuulutas raevukal toonil Itaalia valitsuse surnuks

Berit Nuka
, toimetaja
Copy
Itaalia parteitu peaminister Giuseppe Conte (paremal) süüdistas Liiga juhti ja siseministrit Matteo Salvinit vastutustundetuses ning kurjakuulutavas võimuihas. 
Itaalia parteitu peaminister Giuseppe Conte (paremal) süüdistas Liiga juhti ja siseministrit Matteo Salvinit vastutustundetuses ning kurjakuulutavas võimuihas. Foto: Vincenzo Livieri/Zumapress.com/Scanpix

Itaalia peaminister Giuseppe Conte mitte ainult ei teatanud eile riigi senatis kõneldes oma tagasiastumisest, vaid kostitas ka üle-eelmisel nädalal valitsuskriisi põhjustanud siseministrit Matteo Salvinit süüdistustega vastutustundetuses, oportunismis, autoritaarsusesse kaldumises ning Vene raha skandaali ebapiisavas selgitamises. Mis Itaalias edasi saab, on jätkuvalt lahtine.

«Salvini on näidanud, et ta järgib enda ja oma partei huvisid,» lausus parteitu Conte suvepuhkuselt erakorraliselt kokku kutsutud parlamendi ees. «Tema otsused kujutavad endast tõsist ohtu sellele riigile.»

Salvini teatas kaks nädalat tagasi, et tema juhitava paremäärmusliku Liiga ja populistliku Viie Tähe Liikumise (M5S) pisut enam kui aasta võimul püsinud valitsus pole enam elujõuline, ning avaldas soovi, et toimuksid erakorralised valimised.

Conte nimetas eile Salvini käitumist aga näiteks sügavast vajakajäämisest konstitutsioonilises kultuuris, vahendas ANSA.

«Kodanike võimalus hääletada on demokraatia tuum, paluda neil hääletada igal aastal on vastutustundetu,» lausus ametist lahkuv peaminister.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles