Taani peaministrit vihastab ja üllatab Trumpi visiidi ärajätmine (3)

Copy
Taani peaminister Mette Frederiksen.
Taani peaminister Mette Frederiksen. Foto: AP/Scanpix

Taani peaminister on vihane ja üllatunud USA presidendi Donald Trumpi otsuse peale lükata edasi oma visiit pärast Taani valitsuse avaldust, et Gröönimaa ei ole müügiks.

Samas tõdeb ta, et kahe riigi suhted on endiselt tugevad. 

«Ma olen nii vihane kui üllatunud, et USA president tühistas riigivisiidi,» lausus peaminister Mette Frederiksen täna ajakirjankele, kuid lisas: «Taani ja USA ei ole kriisis, USA on üks meie lähimaid liitlasi.» 

Küllakutse jääb jõusse, märkis ta. 

Trump teatas teisipäeval, et lükkab edasi eelseisva kohtumise Taani peaministriga, sest viimane polnud huvitatud Gröönimaa müümisest Ühendriikidele.

«Arvestades peaminister Mette Frederikseni avaldust, et tal puudub igasugune huvi arutada Gröönimaa ostmist, lükkan ma kahe nädala pärast toimuma pidanud kohtumise muule ajale,» teatas Trump Twitteris.

«Peaminister suutis oma otsekohesusega ära hoida suured kulud ja tühja töö nii Ühendriikide kui ka Taani poolelt. Tänan teda selle eest ning ootan kohtumise ümberajastamist,» kirjutas USA president.

Taani koloniseeris kahe miljoni ruutkilomeetri suuruse saare 18. sajandil. Praegu elab seal umbes 57 000 inimest, neist enamik inuitid ehk lääneeskimod.

Trump käis hiljuti välja idee Gröönimaa Taanilt ära osta, kuid ütles pühapäeval, et selline «suur kinnisvaratehing» pole siiski tema prioriteetide tipus. Ajalehe Wall Street Journal andmeil on endisest kinnisvaramagnaadist president huvitatud Gröönimaa loodusressurssidest ja geopoliitilisest tähtsusest. 

Frederiksen nimetas Trumpi ideed absurdseks. 

Ühendriikide president pidi külastama Taanit 2. ja 3. septembril. 

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles