Fotod: Soome president Niinistö võõrustas Helsingis Putinit (11)

Copy

Soome president Sauli Niinistö ja Vene riigipea Vladimir Putin alustasid oma läbirääkimisi kolmapäeval kell viis, kui Niinistö võõrustas kaks tundi plaanitust hiljem saabunud Putinit presidendilossis. 

Kõneluste algul pöördus Putin Niinistö poole eesnimepidi ja tänas teda kutse eest. Ta avaldas lootust, et läbirääkimistel on võimalik arutada nii kahepoolseid kui rahvusvahelisi teemasid. «Meie traditsioonilised suhted Soomega arenevad endiselt positiivselt kõigis valdkondades ning me oleme nende suhete olukorraga väga rahul,» lausus Putin tõlgi vahendusel Niinistöle. 

Enne kõnelusi arvati kõneluste peateemadeks kujunevat Ukraina olukord ning aktuaalsed sündmused Venemaal, nagu Moskva meeleavaldused ja Arhangelski plahvatus- ja radiatsiooniõnnetus. 

Putin kommenteeris Helsingis Moskva meeleavaldusi, väites, et Venemaa austab inimeste ja kodanike õigusi. Tema sõnul leiab sarnaseid proteste aset ka mujal maailmas ja Euroopas. 

Soome president Sauli Niinistö nimetas varem äärmiselt tähtsaks Venemaa naasmist Euroopa Nõukokku, pidades vajalikuks, et Moskva on hõlmatud Euroopa inimõigusreeglistikuga. 

Putin tõdes meeleavalduste küsimusele vastates, et Venemaa ei ole Euroopa Nõukokku pürginud ning on valmis lahkuma, kui seda sinna ei taheta. See oleks Putini sõnul siiski ebasoovitav. «Kui meid ei soovita selles organisatsioonis näha, siis me oleme valmis lahkuma. Kuid sel puhul kaotavad inimesed, kelle pärast te mures olete võimaluse pöörduda Euroopa inimõiguste kohtu poole,» sõnas Putin.

Soome Venemaa julgeolekupoliitika asjatundja Katri Pynnöniemi hinnangul edastas Putin visiidil tavapäraseid tuttavaid sõnumeid. «Putin kordas Venemaa poolt juba varem toonitatud sõnumeid. Peajooneks oli seekord, et USA tegutseb üle Euroopa liitlaste peade. Sõnum oli suunatud laiemale publikule, kui vaid Soome,» ütles Pynnöniemi.

Putin ütles pressikonverentsil näiteks, et Venemaa vastab relvastudes USA loodud ohtudele.

«Relvajõudude suurendamist esitatakse Venemaa julgeoleku tagajana. Ka see on varem juba olnud Putini sõnavõttudes.Seal jäetakse kõrvale küsimus Venemaa enda põhjustatud julgeolekumuredest Euroopas,» kommenteeris Pynnöniemi.

Putini hilinemine kohtumistele on pigem reegel kui erand. Läinud suvel hilines Putin Helsingis peetud kohtumisele USA presidendi Donald Trumpiga üle tunni. 

Enne presidentide kohtumist rääkis Vene kaitseminister Sergei Šoigu pingestunud suhetest Venemaa ja Lääne vahel. Üheks näiteks tõi ta ka Soome ja Rootsi koostöö NATOga. 

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles