Horvaatiat raputavad etnilised rünnakud serblaste vastu (1)

Copy
Vaade Knini linnale Horvaatias.
Vaade Knini linnale Horvaatias. Foto: K. Korlević / Wikimedia Commons

Horvaati kaguosas Knini linna lähistel rünnati eile kahes baaris kohalikke serblasi. Seejuures on tegu tänavu juba mitmenda vägivallajuhtumiga, kus teadlikult on ohvriteks valitud serblased.

Nii Uzdolje kui ka Djevrske küla, kus rünnakud toimusid, asuvad Šibenik-Knini maakonnas, mis on üks suurema serblaste osakaaluga piirkondi Horvaatias.

Eile õhtul olid inimesed kohaliku meedia andmeil kogunenud mõlemas külas baari, et vaadata jalgpallimängu, mille üheks osaliseks oli Belgradi klubi Punane Täht. Kokku sai rünnakutes vigastada viis inimest, neist üks alaealine.

Šibenik-Knini maakonna politsei teatel said kõik viis inimest vigastada Uzdolje külas ning vaid 20 minutit pärast sealset rünnakut laekus politseile teade sarnasest rünnakust Djevrske külas, kus küll keegi kannatada ei saanud, kuid lõhuti baari sisustus.

Politsei kinnitusel kuulati täna üle hulk inimesi.

Šibenik-Knini maakonna aseprefekti Anja Simpraga sõnul oli baarides rünnakute ajal ka Briti, USA ja Prantsuse kodanikke.

Rünnakus vigastada saanud 17-aastase nooruki isa ütles, et poeg oli koju jõudes verine. «Ta istus kohe [baari] ukse kõrval, kui keegi tuli sisse ja lõi teda vastu pead ning siis ta kukkus. Kui ta maha kukkus, siis keegi lõi teda veelkord selga,» rääkis anonüümseks jäänud isa telekanalile N1 TV.

Isa sõnul oli tegu esimese rahvusvihast kantud juhtumiga piirkonnas 15 aasta jooksul, mil pere seal kandis on elanud.

Serblaste rahvusnõukogu president ja Horvaatia parlamendisaadik Boris Milošević mõistis toimunud rünnakud hukka sotsiaalmeedias.

«Sel suvel, pärast Radoje Petković surma Viškovos, Punase tähe veepallimeeskonna mängijate ründamist Spliti rannapromenaadil ning rünnakut hooajatöölistele Brači saarel, on meil järjekordne vihakuritegu, kus rünnati ja püüti teha liiga inimestele vaid vihast nende rahvuse suhtest,» kirjutas Facebookis Milošević.

63-aastane Serbia rahvusvähemuse nõukogu asepresident Petković suri 10. juunil pärast seda, kui mehe peksis Rijeka lähistel asuvas Viškovos teadvusetuks 48-aastane Horvaatia sõjaveteran Ilija Glavić.

Tänavu 9. veebruaril ründas grupp mehi Belgradi Punase Tähe veepallimeeskonna mängijaid Splitis. Selle rünnaku mõistsid hukka nii Horvaatia valitsus kui ka president Kolinda Grabar-Kitarović.

9. juunil ründasid viis meest, kes kuulusid jalgpalliklubi Spliti Hajduki toetajaterühmitusse Torcida, nelja hooajatöölist Supetari linnas Brači saarel. Kaks töölistest oli Horvaatia serblased, keda ründajad märkasid nende murraku tõttu.

Milošević nimetas eilset rünnakut barbaarseks ja argpükslikuks teoks, lisades et baarides viibis ka naisi ja lapsi. «See pole jalgpalliultrate omavaheline kemplus. Igasugune katse nimetada seda inetut juhtumit üheks paljudest tähendab vägivalla õigustamist ja ründajate poolele asumist. Kas viha tootmine lõppeb kunagi?» päris ta.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles