Brasiiilia president sarjas metsapõlengutega seoses Macroni

Copy
President Jair Bolsonaro.
President Jair Bolsonaro. Foto: ADRIANO MACHADO / REUTERS

Brasiilia president Jair Bolsonaro sarjas neljapäeval Prantsusmaa presidenti Emmanuel Macroni, kes nimetas Amazonase metsapõlenguid rahvusvaheliseks kriisiks ja kutsus üles probleemi arutamisele juhtivate tööstusriikide G7 tippkohtumisel.

Bolsonaro sõnul on Macronil üleolev koloniaalmentaliteet ja sensatsioonihimu ning ta kasutab Brasiilia siseasju endale poliitilise kasu lõikamise eesmärgil.

«Prantsusmaa presidendi ettepanek arutada Amazonase probleeme G7 tippkohtumisel ilma regioonis asuvate riikide osaluseta annab tunnistust koloniaalmentaliteedist, millel pole kohta 21. sajandil,» salvas Bolsonaro.

«Meie maja on leekides. Sõna otseses mõttes. Lõõmab Amazonas, mis toodab 20 protsenti kogu hapnikust. See on rahvusvaheline kriis. G7 liikmed - arutame kahe päeva jooksul seda hädaolukorda,» kirjutas Macron Twitteri vahendusel.

ÜRO peasekretär Antonio Guterres väljendas neljapäeval samuti sügavat muret seoses Amazonase metsapõlengutega.

Brasiilias on aasta esimese kaheksa kuuga puhkenud pea 73 000 metsatulekahju, mida on kogu eelmise aastaga võrreldes pea kaks korda rohkem, teatas riiklik kosmoseuuringute instituut INPE esmaspäeva hilisõhtul.

«Ma olen sügavalt mures põlengute tõttu Amazonase vihmametsas. Keset ülemaailmset kliimakriisi ei saa me endale lubada rohkem korvamatut kahju peamisele hapnikuallikale ja bioloogilisele mitmekesisusele,» ütles Guterres.

«Amazonast peab kaitsma,» lisas peasekretär.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles