YouTube eemaldas Hongkongi protestijate vastu suunatud kanaleid

Copy
Hongkongi tudengid linnavalitsuse hoone ees reforme nõudmas.
Hongkongi tudengid linnavalitsuse hoone ees reforme nõudmas. Foto: KAI PFAFFENBACH / REUTERS

Internetikeskkond YouTube eemaldas 210 Hongkongi meelavalduste teemalist kanalit, mis paistsid osana koordineeritud katsetest edastada protestide kohta väärinformatsiooni.

Omanikfirma Google ei süüdistanud otseselt Hiina valitsust, kuid märkis, et kanalid olid samalaadsed suhtlusvõrgustikes Facebook ja Twitter avastatud kampaaniaga.

«Avastused olid samalaadsed, mida täheldasid Hiinaga seoses Facebook ja Twitter,» ütles ettevõtte turvaohtude analüüsirühma juht  Shane Huntley.

Facebook ja Twitter teatasid esmaspäeval, et Hiina üritas sotsiaalmeediat kasutada Hongkongi meeleavaldajate vastu.

«Avastasime märkimisväärse riigi toetusega infooperatsiooni, mis oli keskendunud Hongkongi sündmustele, eriti protestiliikumisele ja nende üleskutsetele poliitilisteks muutusteks,» kirjutati Twitteri teadaandes.

Facebook teatas eraldi avalduses, et vihje Twitterilt viis mitmete Facebooki külgede, rühmade ja kontode eemaldamiseni, mis olid seotud ebatavalise käitumisega ja Hongkongi sündmustele keskendunud koordineeritud võrgustikuga ning baseerus Hiinas.

«Põhjaliku uurimise tulemusena on meil usaldusväärsed tõendid, et tegemist oli koordineeritud ja riigi toetatud operatsiooniga,» lisas Twitteri esindaja.

Hiina lubas 1997. aastal Hongkongi taas enda kontrollile allutades jätta piirkonnas kehtima tähtsad Briti võimu aegsed põhimõtted nagu sõltumatu kohtuvõim ja sõnavabadus. 

Samas leiavad paljud, et Hongkongi võimud on Hiina keskvalitsuse survel neid õigusi ja vabadusi viimastel aastatel oluliselt piiranud. Nad viitavad teisitimõtlejatest raamatukaupmeeste kadumisele Mandri-Hiina vanglatesse, tuntud poliitikute valimistelt kõrvalejätmisele ja demokraatiameelsete protestiliidrite vangistamisele. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles