Staarid palvetavad Amazonase eest, aga vihmamets ikka põleb

Rasmus Rammo
, Reporter-toimetaja
Copy
Amazonase vihmametsa põleng Brasiilias Porto Velho lähistel. 23. august 2019.
Amazonase vihmametsa põleng Brasiilias Porto Velho lähistel. 23. august 2019. Foto: AP/Scanpix

Kuigi Amazonase vihmamets on mitu nädalat põlenud, on see meedia tähelepanu osaks saanud alles mõne viimase päeva jooksul. Staarid ja sotsiaalmeedia mõjutajad kutsuvad üles «maailma kopsude» eest palvetama, kuid levitavad samal ajal põlengute kohta ka valeinfot.

Juba paar nädalat on Brasiilias asuvas Amazonase vihmametsas olnud põlengud, mis on kahjustanud märgatavalt sealset ökosüsteemi.

Asjatundjate sõnul kaob «maailma kopsudeks» kutsutav vihmamets väga kiiresti, sest ühes minutis hävineb umbes kolm jalgpalliväljaku suurust ala, kirjutas Elu24 reedel. Pikemalt loe selle kohta SIIT!

Tuli lõõmab Brasiilias Mato Grosso osariigis.
Tuli lõõmab Brasiilias Mato Grosso osariigis. Foto: AP/Scanpix

Brasiilia kosmoseagentuuri satelliidiuuringu andmetel on sel aastal vihmametsas olnud 73 000 põlengut, mis on möödunud aastaga võrreldes peaaegu kaks korda rohkem.

Katastroofilised põlengud pole külmaks jätnud ka staare, kellest paljud Brasiilia presidenti Jair Bolsonarot süüdistavad, et too põlengu peatamiseks midagi ette pole võtnud, vahendab CNN. Laupäeva hommikul teatas BBC, et Bolsonaro saadab sõjaväe appi leeke taltsutama.

«President Bolsonaro, palun muuda oma käitumist ja aita mitte ainult oma riiki, vaid tervet planeeti,» kirjutas popikuninganna Madonna Instagramis ja lisas, et ükskõik milline majanduslik areng pole tähtsam kui metsade kaitse.

Staaride arusaam toimuvast on aga mõnevõrra moonutatud, kuna paljud neist levitavad hoopis pilte, millel pole praeguste põlengutega mingit seost, vahendab The Citizen.

Näiteks seesama Madonna postitus, mille juurde kirjutas ta tungivalt «me peame ÜLES ÄRKAMA!!», on illustreeritud pildiga, mis on tehtud üldsegi 1989. aastal, s.o 30 aastat tagasi.

Sotsiaalmeedias levib teemaviide #prayforamazonia ehk «Palvetage Amazonase eest». Twitteris on seda kasutanud näiteks Kardashianide perepea Kris Jenner. «See on masendav! Inimeludele, taimedele ja loomadele ning meie planeedile,» ütles Jenner põlengute kohta. Palvetest hoolimata pole vihmamets siiani kustunud.

Filminäitleja ja tuntud kliimaaktivist Leonardo DiCaprio kutsus fänne üles tegema rohkemat kui lihtsalt palvetama. Instagrami postituses juhendas DiCaprio oma jälgijaid annetama raha gruppidele, kes põlengut kustutavad, ja hääletama valimistel poliitikute poolt, kes mõistavad kliimamuutuste olulisust.

DiCaprio jagas sotsiaalmeedias kaht pilti, mis ei vasta tegelikkusele. Esimese neist on teinud loodusfotograaf Loren McIntyre, kes suri aastal 2003, nii et pilt on vähemalt 16 aastat vana. Sama fotot jagas ka Prantsusmaa president Emmanuel Macron sõnumiga, et «meie maja põleb».

Teine DiCaprio jagatud pilt, mis samuti asjakohane pole, on tehtud 2016. aastal Peruu linnas Puerto Maldonados. Hetkel Peruus põlenguid pole, ehkki võimud on valmis vajadusel reageerima.

Vaata DiCaprio jagatud pilte SIIT.

Põleng Amazonase vihmametsas 2014. aastal. Juba siis räägiti Amazonase vaikivast kriisist.
Põleng Amazonase vihmametsas 2014. aastal. Juba siis räägiti Amazonase vaikivast kriisist. Foto: AFP/SCANPIX

Sporditähtedest on Amazonase põlengutele tähelepanu juhtinud Portugali vutiäss Cristiano Ronaldo. «Amazonase vihmamets toodab rohkem kui 20% maailma hapnikust ja see on viimased kolm nädalat põlenud. On meie kohustus aidata planeeti päästa,» kirjutas ta oma 180 miljonile jälgijale.

Pilt, mis tema tähtsat sõnumit saatis, on tehtud 2013. aasta märtsis Brasiilias Rio Grande do Suli osariigis, kus Amazonase vihmametsa isegi pole.

Aastatetaguseid pilte on kasutanud veel Will Smithi poeg, räppar ja näitleja Jaden Smith, Tšiili president Sebastian Piñera, vormelisõitja Lewis Hamilton, tennisestaar Novak Djokovic, jalgpallur Luis Suarez, Puerto Rico popstaar Ricky Martin jpt.

Eesti staaridest on Amazonase põlengutele tähelepanu juhtinud näiteks Liis Lemsalu ja Maian.

Tallinn 23. august 2019. Keskkonnaaktivistide meeleavaldus seoses vihmametsade põlemisega Brassilia saatkonna ees.
Tallinn 23. august 2019. Keskkonnaaktivistide meeleavaldus seoses vihmametsade põlemisega Brassilia saatkonna ees. Foto: Tiina Oja/Postimees/Scanpix Baltics

Nagu DiCaprio ütles, on palvetest vähe kasu. Kellel on soovi Amazonase vihmametsa põlengute kustutamisele tegelikult kaasa aidata, saab annetada SIIN. Raha läheb neile, kes hetkel põlengute tõttu kõige rohkem kannatavad ja eesrindel tuld kustutavad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles